O jeho pivo byl hned od startu velký zájem, který nepolevil dodnes. Spíš naopak.
Roční výstav se tady pohybuje kolem 750 hektolitrů, což je maximum možného, všechno se vypije v pivovarské restauraci.
Základem je světlý a polotmavý ležák, přes rok je doplňuje dalších dvanáct speciálů. Podle Kroužka si hosté nejvíc oblíbili jeho Pšenici a voňavou Citru. „Já sám mám radši spodně kvašená piva, ale lidé stále víc vyžadují ta svrchně kvašená,“ vysvětluje Kroužek, jak hledá ideální speciály.
Jedním z nejhezčích míst v pivnici, kudy se zezadu občas rozlehne pískot místního loskutáka zpívajícího melodii kankánu, je pípa s dlouhou řadou kohoutů.
Jako první jsem ochutnal zdejší chloubu - světlý Kroužkův ležák. Jde o spodně kvašenou dvanáctku s pěti procenty alkoholu, při jejíž výrobě Jan Kroužek používá svůj styl vaření (prý si hraje s teplotami víc, než bývá obvyklé). Hořkost ležáku dodávají chmelové odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Sládek, pivo je velmi svěží se znatelným řízem. Má i vynikající pitelnost.
Sám Jan Kroužek nám pak načepoval i aktuální speciál, kterým byla Nuselská pšenice 14,5°. Pšeničné pivo tu dělá i přes letní měsíce. Exotickou banánovou vůni provází těžší ovocitá chuť, což ocení nejen dámy. •
Sousedský pivovar Bašta Táborská 49, Praha 4 Sládek: Jan Kroužek