Menu Zavřít

Beaujolais není jenom nouveau

22. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Nejkvalitnější produkty pocházejí z oblasti mezi Maconas a Mount-Brouilly

Většina světa zná francouzskou oblast Beaujolais jen a pouze skrze fenomén „Nouveau“. V listopadu se totiž z tamních vinic rozlije mladé víno, jež zaplaví téměř celý glóbus. V euforii, kterou s sebou tohle veselé víno přinese, všichni trochu pozapomínají na skutečnost, že na více než dvaceti tisících hektarů se krom vín nouveau - nebo primeur, je-li vám libo - rodí také velice zajímavé produkty „klasické“, určené k delšímu zrání. A kupodivu je těchto vín většina, více než 700 000 hektolitrů, což je číslo nad polovinou celkové produkce. Největší ze tří apelací je AOC Beaujolais a Beaujolais Supérier s dvaasedmdesáti obcemi a asi polovinou veškeré rozlohy. Ze vší produkce vín, převážně mladých, jich pouze pouhý stý díl představují ta označená jako Supérier, a minimální podíl patří bílým. Druhá, AOC Beaujolais-Villages, sdružuje 38 obcí, které mohou místo onoho slůvka „Villages“ použít název svůj. Tři sta padesát hektolitrů roční produkce tvoří opět s drtivou převahou červená, asi procento bílých je postaveno na odrůdě chardonnay. Nejkvalitnější vína dává nevelká oblast mezi Maconas a Mount-Brouilly, označená jako AOC Cru du Beaujolais. V deseti beaujolaiských Cru - Brouilly, Chiroubles, Chénas, Côte-de-Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-vent, Régnié, Saint-Amour - produkují vinaři díky mimořádně kvalitním půdám a omezenému hektarovému výnosu mimořádná vína. Jejich množství je však pohříchu nízké, pouhých 360 000 hektolitrů. Protože však se mezi nimi nacházejí skutečně mimořádné kousky, zaměřili dovozci ze společnosti IconWines svou pozornost na ony dvě vyšší apelace a - proti proudu obecně vžitých uzancí, tedy dominantnímu zaměření na vína primeur - zařadili do své nabídky vybrané etikety právě z nich.

WT100

Beaujolais -Village 2004 - Domaine du Gay Montoux.

Již barva zralých višní dává tušit optimistické víno. Buket vyvolá v nose pravou explozi ovocitých tónů, nalezneme zde tmavé peckoviny, objeví se hruška a postřehnout lze i stopu ananasu. Široká a hravá chuť je komplexem ovocných valérů, má dlouhé trvání s lehýnkou převahou višně, zazní i ostřejší „hranka“ rybízu. Ta je stíhána exotickým nádechem tropického ovoce a vše uměřeně podkládá stopová přítomnost hořčinek. To, co vínu chybí v těle, nahrazuje zcela svým veskrze radostným, nekomplikovaným a vyrovnaným, navýsost mladistvým dozvukem.

Morgon 2004 Apellation Morgon Controllé.

Tímto granátovým vínem se dostáváme do nejvyšších pater nabídky oblasti. Jedva viditelná opalizace značí, že jde o víno minimálně filtrované, což mu ovšem dodává mimořádnou intenzitu. Vějíř vůní obsahuje ovoce, rozkvetlé louky a sady. V chuti - mocné a rozšafné - se zkopírují valéry nosu, nabízí dobře nazrálé višně, podložené až kompotovanou švestkou a stopou po banánu. Dlouhý, kompaktní doběh dává poznat, že máme co dělat s opravdu vydařeným exemplářem z rodiny velkých vín Beaujolais.

  • Našli jste v článku chybu?