Plzeňský Prazdroj
PRAHA (nad) - Parta bednářů v pivovaru Plzeňského Prazdroje se po více než třicetileté přestávce rozrostla o dalšího tovaryše. Naposledy byl do bednářského cechu přijat nový člen v roce 1975. Novým bednářským tovaryšem se minulý týden stal dosavadní učeň Martin Sládek (36). Bednáři vyrábějí sudy klasickým náročným postupem, jehož jednotlivé fáze si předávají bezprostředně v praxi, z generace na generaci. Plzeňský pivovar je jedním z posledních míst v Evropě, kde se toto tradiční řemeslo zachovává a dále se rozvíjí. Díky bednářům, kteří se stále starají o sudy a kádě, může pivovar ve svých sklepích udržovat v malém objemu tradiční výrobu nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Pivo, zrající v dubových sudech, není jen součástí nabídky pro návštěvníky, ale slouží též jako podklad k trvalému vyhodnocování chuťového profilu, kvality a dalších vlastností piva Pilsner Urquell pro porovnání s průmyslovou výrobou.