Menu Zavřít

Bělobrádek: Hlasovalo se spíš o nepříteli, než o unii

24. 6. 2016
Autor: čtk

Vítězství zastánců brexitu v britském referendu o setrvání v Evropské unii je příležitostí, aby unie redefinovala svoje hodnoty, cíle a identitu, řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle ministra pro legislativu Jiřího Dientsbiera (ČSSD) jde o šanci k dalším krokům v evropské integraci a větší akceschopnosti.

Výsledek, který předtím Bělobrádek na sociálních sítích označil za demokratický, ale špatný, podle něj ale souvisí spíš se situací v Británii než v Evropské unii. „Hlasovalo se spíš o fiktivním nepříteli, než o unii jako celku. Všechno, co se v Británii nedaří, tak za to může EU. Teď se ukáže, zda to tak skutečně bylo,“ řekl Bělobrádek.


Aktuální vývoj po britském referendu sledujte na Euro.cz ONLINE

CIF24


V případě otevření evropských smluv nevidí problém v tom, aby se začalo vyjednávat o změnách. „Pokud se otevřou, tak je prostor, abychom vyjednávali, to je legitimní. Nejde o to, aby to byly jen výjimky, ale proč by se nemohl změnit systém celkově, aby unie jako celek fungovala lépe,“ uvedl.

Dientsbier uvedl, že pro ČR není žádná dobrá alternativa k evropské integraci. „Jistě jí není návrat k Evropě založené na soupeření národních států,“ uvedl na twitteru. Po rozhodnutí Britů bude hůř nám všem, dodal. „Musíme situaci vzít jako příležitost k dalším krokům v evropské integraci k větší akceschopnosti,“ řekl.


O brexitu dále čtěte:

Brexit: Někteří čeští politici chtějí změny EU

Tusk: Země EU jsou odhodlány udržet jednotu

Libra se propadla na 30leté minimum


  • Našli jste v článku chybu?