Menu Zavřít

Bělobrádek uznává neúspěch KDU-ČSL, funkce se ale nevzdá

21. 10. 2017
Autor: čtk

Volební výsledek KDU-ČSL není úspěch, předseda strany Pavel Bělobrádek ale na svou funkci rezignovat nehodlá. Novinářům řekl, že nevylučuje jednání o vládě s hnutím ANO, nadále ale platí podmínka, že se lidovci nebudou podílet na vládě, v níž by působili obvinění nebo trestně stíhaní politici. Policie obvinila předsedu ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka z dotačního podvodu kvůli kauze Čapí hnízdo.

„Celkově jsme zatím získali 5,81 procenta a deset mandátů, je to ztráta čtyř mandátů, není to tedy úspěch,“ řekl Bělobrádek k neúplným výsledkům voleb. Netěší ho ani celkový výsledek. „Nemůžeme být spokojeni s celkovými výsledky, zvítězily protestní a antisystémové strany,“ řekl.


Druhý den voleb sledujte online na Euro.cz

Vše o volbách čtěte v rubrice Volby 2017:


Před volbami Bělobrádek říkal, že by za úspěch považoval vylepšení předchozího výsledku, tedy nejméně 6,7 procenta hlasů a 14 získaných mandátů. Dnes nicméně uvedl, že nevidí důvod na předsednickou funkci rezignovat, protože se mu podařilo i podruhé dostat KDU-ČSL do Sněmovny. Výsledky voleb bude podle něj v úterý analyzovat předsednictvo strany, v pátek potom širší vedení.

O povolební spolupráci je Bělobrádek připraven jednat i s ANO, ale odmítá se účastnit vlády, v níž by byli trestně stíhané osoby. Vyloučil také, že by lidovci mohli z opozice podporovat kabinet, na kterém by se neúčastnili.

MMF24

Jak bude vypadat nová Sněmovna?


Volby do Sněmovny již mají zřejmé následky:

Kalousek: Není možná demokratická většina, TOP 09 bude v opozici

Analytik: Česko zažilo zemětřesení, ČSSD v trendu poklesu levice

Matěj Stropnický odešel po prohře strany z čela Zelených


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).