Menu Zavřít

Bendl připustil tendr na provoz rychlíků

12. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Nástup nového ministra dopravy Petra Bendla znamená šanci pro konkurenci Českých drah v dálkové osobní dopravě na železnici.

Pokud firmy projeví zájem, vypíše ministerstvo tendr na provoz rychlíků, za které stát každoročně platí Českým drahám více než tři miliardy korun. „Ministerstvo dopravy má zájem, aby na železnici byla konkurence,“ řekl Bendl.

Výběrové řízení na provozovatele chce Bendl v případě zájmu vypsat ještě před koncem letošního roku, aby mohl vítěz vypravit své vlaky od prosincového začátku nového jízdního řádu. „Když se zájemce objeví, tak tendr bude, stejně nás to čeká,“ zdůraznil ministr.

WT100

Bendlovo vyjádření znamená zásadní změnu v dosavadním postoji ministerstva dopravy. Rezort dosud objednává rychlíky automaticky u Českých drah, kterým také hradí ztrátu z jejich provozu. Loni úhrada činila 3,3 miliardy korun. Ministerstvo dopravy pod vedením Bendlova předchůdce Aleše Řebíčka dosud tvrdilo, že k vypsání soutěží jej nenutí žádný předpis.

Bendl připustil, že na věc existují dva právní názory. Jeden tvrdí, že ministerstvo musí vypsat soutěž, pokud se objeví alternativní provozovatel vlaků. Druhý názor uvádí, že soutěž vypsat může, ale nemusí. Bendl se podle svých slov přiklání k prvnímu tvrzení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).