Menu Zavřít

Benjamin

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Představení o pěti až osmi chodech Ačkoliv vršovická restaurace Benjamin za rok a půl své existence doznala určitých změn, drží se stále představy, s níž ji Štěpán Návrat, jemuž patří také sousední Café Buddha a podnik stejného jména na Vinohradech, vloni na jaře otevíral. Hostům chtěl nabídnout nevšední zážitek v podobě degustačního menu postaveného na sezonních ingrediencích od lokálních pěstitelů či chovatelů. Pokrmy, jež jsou inspirované tradiční českou a potažmo slovenskou kuchyní, jim osobně servírují šéfkuchaři Tomáš Torhan a Radek Jakubec. I Štěpán Návrat sám se nezřídka ujímá role hostitele a zároveň someliéra.

Benjamin má otevřeno od středy do soboty, a to pouze ve večerních hodinách. Večeře má navíc svá pravidla – přijít je třeba v přesně určený čas. Od půl šesté se servíruje pětichodové menu (plus domácí pečivo a nějaký ten sezonní amuse-bouche), druhá degustace, jež začíná v osm a končí kolem jedenácté, má o tři chody více. Hosté, jichž Benjamin pojme pouze deset najednou, jsou usazeni na nižších barových židlích u jednoho stolu ve tvaru písmene U. Uprostřed se pohybuje hostitel a také šéfkuchaři, kteří přicházejí jednotlivé chody představit a některé z nich na místě dokončují. Someliér k nim má už dopředu vybrané víno, objednat si lze ale samozřejmě i libovolnou láhev z vinného lístku.

Klíčová je pro Benjamin sezona, menu se mění zhruba osmkrát do roka. V zimě, kdy není škála ingrediencí až tak bohatá, zůstává sestava pokrmů stejná déle, na přelomu jara a léta se naopak mění častěji. My jsme se trefili do sezony chřestu, který v menu reprezentoval salát doplněný o pyré a chipsy z černého kořene. Výtečný byl telecí brzlík s květákem na tři způsoby, stejně jako křepelka s tuřínovým pyré, omáčkou z vína a výtažku z ručně sbíraného heřmánku, kterou na talíři vizuálně podtrhl výhonek kukuřice. Rozhodně nezklamala ani sladká tečka v podobě nápaditě servírovaných šulánků. Velmi dobře byla zvolena i vína, mezi nimiž nechyběla ani ta od moravských vinařů.

Večeře v Benjaminu navzdory své délce od amuse-bouche až po dezert nebo sklenku digestivu uplyne poměrně rychle. Velkým plusem je kontakt s kuchaři a možnost klást jim zvídavé otázky. Obávat se nemusejí ani ti, kdo mají u jídla rádi soukromí a trochu váhají, zda usednout k jednomu stolu s cizími lidmi. V Benjaminu se nesdílí jídlo, ale jen zážitek z něj.

bitcoin_skoleni

Benjamin ? Norská 602/14, Praha 10 ? t: 774 141 432 ? e: norska@benjamin14.cz ? www.benjamin14.cz

  • Našli jste v článku chybu?