Menu Zavřít

Bernie’s

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Středomořská kuchyně a steaky z prvotřídního masa přímo na Stodolní

Legendární ostravská ulice Stodolní je sice proslulá, ale ne zrovna krásná. Na pivo a pár panáků je určitě fajn. Když dostanete hlad, můžete si dát gyros nebo maso či klobásy grilované přímo na ulici, jejichž kvalitu jsem se neodvážila vyzkoušet. Anebo můžete jít do Bernie’s. Stačí přejít ulici a ochutnáte dost možná to nejlepší jídlo, které Ostrava momentálně nabízí, nepřihlížím-li k řadě nových zajímavých bister, pro které v této ročence zatím nemáme zvláštní kategorii.

Na stejné adrese najdete klasický Irish Pub, sympatický Prosciutto Bar a v prvním patře pak restauraci, která interiérem i nabídkou trochu připomíná pražskou La Finestru. Zdi přiznávají cihly, dřevěná podlaha, velká okna, která pouštějí dovnitř hodně světla a umožňují pozorovat ruch na Stodolní, a jednoduché dřevěné stoly dělají interiér podniku čistým a útulným. Obsluha je velmi příjemná, dobře se vyzná v nabídce a příkladně komunikuje s hosty.

Nabídka jídel je poměrně stručná. Míří buď do Středomoří, nebo na steaky z vyzrálého hovězího masa USDA Prime Beef, kterého se do Evropy vozí relativně malé množství, čemuž odpovídá i jeho cena. Obsluha vám jednotlivé řezy masa představí, abyste měli představu, v čem se liší. Z místní masové nabídky rozhodně doporučuji rib eye – vysoký roštěnec grilovaný na kosti s voňavým tukovým krytím, které dává masu jedinečnou chuť. Steaky i některé další pokrmy tu připravují v Josper grilu, což je poměrně jedinečná kombinace grilu na dřevěné uhlí a trouby, ve které se dá opravdu kouzlit. A šéfkuchaři Jáchymu Pavelekovi se kuchyňská kouzla docela obstojně daří.

Jídelní lístek je postavený na kvalitních surovinách, původem často z Itálie, takže italská kuchyně udává nabídce hlavní směr.

Vyzkoušejte třeba grilované kalamáry, které se mi osvědčily v kombinaci s krémem z jeruzalémských artyčoků neboli topinamburů a lískovými oříšky, které se s lehkou oříškovou chutí topinamburů dobře doplňovaly.

Dobře tu umějí připravit i grilovanou chobotnici nebo výborná dosladka laděná kachní prsa glazovaná akátovým medem a podávaná s karotkovým pyré. Nabídku doplňují ještě aktuální menu ze sezonních surovin. My jsme ochutnali čtyřchodové menu chřestové, kterým nás restaurace přesvědčila, že je v Ostravě tou správnou volbou.

FIN25

Bernie’s ? Poděbradova 826/27, Moravská Ostrava, Ostrava

? t: 596 117 639 ? e: info@bernies.cz ? www. bernies.cz ? šéfkuchař: Jáchym Pavelek

  • Našli jste v článku chybu?