Menu Zavřít

Bez poplatků pouze prozatím

21. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Koncesionářské poplatky

CIF24

PRAHA (hat) – Společné prohlášení České televize a Českého rozhlasu o vybírání koncesionářských poplatků udělalo radost především podnikatelům. Obě veřejnoprávní instituce se rozhodly, že za počítač, který umožňuje sledovat jejich vysílání pouze prostřednictvím internetu, poplatky vybírat nebudou. V opačném případě by podnikatelé museli platit v podstatě za každý počítač připojený k internetu.
V prohlášení však zazněla jedna podstatná věc: poplatky za počítače se nebudou vybírat pouze prozatím. Na otázku, kdy bude tato debata znovu otevřena, ČRo i ČT odpovídají shodně: „To záleží na technologickém vývoji.“ Jinými slovy, čeká se, až se internetová média rozvinou natolik, že začnou nahrazovat jiné formy vysílání. Mluvčí ČRo Ladislav Pavlík dodal, že pak bude pravděpodobně nutné upravit i zákon.
Rozvoj internetových rádií a televizí se liší. Většina českých rádií používá internet jako jeden z kanálů, kterými svůj program šíří. Mnoho posluchačů jej také přes internet poslouchá. K přiměřeně kvalitnímu příjmu totiž postačuje připojení k internetu o rychlosti 256kbps a počítač se zvukovou kartou. Televizní vysílání je na přenosové rychlosti mnohem náročnější. Česká televize navíc na internet umisťuje pouze zlomek svého vysílání, především zpravodajské a publicistické pořady včetně kompletní programu zpravodajského kanálu ČT24.

  • Našli jste v článku chybu?