Menu Zavřít

Bez řidiče neodejdu. Generál chce na lukrativní místo protlačit svého šoféra

26. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Spor o vyslání vojenského řidiče do Belgie odkryl, jak podivně fungují špičky české armády.

Je to jen pár týdnů, co se v kanceláři ministra Martina Stropnického (ANO) objevil náčelník generálního štábu Josef Bečvář se svým zástupcem Františkem Malenínským. Žádné nákupy ale řešit nepřišli.

Generálporučík Malenínský dorazil za Stropnickým s nečekanou žádostí. Po ministrovi obrany chtěl, aby zrušil výsledky tendru, kde se vybíral řidič, který bude Malenínského následující tři roky vozit v Belgii. Malenínský se od srpna stane českým představitelem při NATO a EU.

„To je skutečně detail, který nevidím důvod komentovat,“ vrací se ke zvláštnímu setkání Stropnický. Jak zjistilo Euro, ministr zatím na Malenínského požadavek nepřistoupil. Do Belgie se tak i nadále může chystat vojenský policista, který v soutěži ukázal nejlepší znalost angličtiny i ovládání vozidla s generálem.

 Generálmajor František Malenínský (uprostřed). Generálmajor Malenínský (uprostřed)

Jenže Malenínský bojuje dál. Do mise s sebou chce vzít svého oblíbeného šoféra. I přesto, že neplní jazykové požadavky ani další kritéria. „Teď je docela pravděpodobné, že vojenský policista, který tendr vyhrál, jet odmítne. Dovedete si představit, že by tři roky musel vydržet s někým, kdo jej nechce?“ reaguje informovaný důstojník z generálního štábu.

Jde o peníze

Oficiálně však pražská centrála armády k nezvyklé rozepři mlčí. Mluvčí generálů Jan Šulc jen říká, že nový Malenínského šofér vzešel z rok trvajícího řízení, do něhož se přihlásilo osm zájemců. „O výběru rozhoduje komise náčelníka generálního štábu,“ popisuje Šulc. „Při splnění všech požadovaných náležitostí bude vybraná osoba na zahraniční pracoviště vyslána. Jakékoli další spekulace ve věci jsou tedy bezpředmětné a zavádějící,“ dodává.

Mluvčí zároveň s ohledem na utajení, nechce říct, kdo z vojenské policie tendr vyhrál. Není tak možné ověřit, jestli s Malenínským nakonec skutečně vyrazí jeho oblíbenec, nebo vítězný šofér.

Vyslání do Belgie je přitom velkým ternem nejen pro samotného generála, ale i pro jeho spolupracovníky včetně řidiče. Dle zákonů jim náleží velmi tučné náhrady zdaleka převyšující peníze, na něž si přijdou v České republice. Měsíční mzda vystoupá o několik desítek tisíc korun, výjimkou není ani stotisícový rozdíl oproti příjmu v Česku.

Perné léto

Nezvyklý spor je dalším důkazem zpoza stěn generálního štábu, který dokresluje, jak hlavní velitelství funguje. Když i sami velitelé odmítají uznat výsledky tendrů a do svých rozepří zatahují i ministra obrany, někde se stala chyba.

 Generál Opata a plukovník Lustyk Generál Opata

A dá se čekat, že atmosféra rozklíženého generálního štábu během několika týdnů ještě zhoustne. Po třech letech se ze zahraničních pracovišť vrátí ostřílený Aleš Opata, který reprezentuje éru Petra Pavla v české armádě. Ten se navíc těší velké důvěře vojáků. Nikdo jiný z generálů nemá takovou pověst jako bojem odzkoušený Opata. Což mu ale může ve výsledku mezi oponenty na generálním štábu spíše uškodit.

ebf - tip - debata

Letní generálská rošáda
Aleš Opata - na generální štáb se vrací z belgického Monsu, kde pracoval jako český představitel při Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě; stane se zástupcem náčelníka generálního štábu.
Miroslav Žižka - do Prahy se vrací z pozice českého vojenského představitele při NATO a EU v Bruselu, mluví se o jeho odchodu z vojska, Bečvár dostal úkol udržet jej v armádě, Žižka proto zatím zamíří do dispozice, kde bude pobírat pouze polovinu svého platu.
František Malenínský - odejde z pozice zástupce náčelníka generálního štábu a v Bruselu vystřídá Žižku.
Petr Mikulenka - z místa ředitele společného operačního centra, kde dohlíží na veškeré operace české armády, odchází do Monsu.
Jiří Verner - současný poradce náčelníka generálního štábu se stane šéfem společného operačního centra.
Karel Řehka - šéf ředitelství speciálních sil odchází do velení mnohonárodní divize v polském Elblagu, nahradí jej Pavel Kolář.

Čtěte více o změnách v generalitě:

Letní generálovrat

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).