Menu Zavřít

BEZ RIZIKA AŽ V LÉTĚ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pool pojišťoven

PRAHA – Poté, co Antimonopolní úřad povolil výjimku ze zákona na ochranu hospodářské soutěže, založilo 16. ledna devět domácích pojišťoven pool. Ústavy v něm sdružené budou společně nabízet pojištění proti úpadku cestovní kanceláře. Vedoucím pojistitelem poolu je Generali, dále ustavující dokumenty podepsali ještě zástupci Allianz, České pojišťovny, České podnikatelské pojišťovny, Česko–Rakouské pojišťovny, ČS-Živnostenské pojišťovny, IPB Pojišťovny, Kooperativy a Komerční pojišťovny. Všech devět společností vlastní licenci na poskytování tohoto pojištění. Licencí disponuje navíc ještě pojišťovna Zürich.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže výjimku povolil, protože pojišťovnám se podařilo prokázat, že si nemohou jinak opatřit zajistitele. Šéf úřadu Josef Bednář vysvětlil, že povolení bude platit jenom dva roky a za tuto dobu si má každý z pojišťovacích domů vyhledat zajišťovnu sám.

ebf - tip - debata

Zákon o cestovním ruchu, který nařizuje povinné pojištění cestovních kanceláří proti insolvenci, a chrání tak jejich klienty, platí od října loňského roku. Touroperátoři však mohou využít ještě půlročního přechodného období, takže první pojištěné zájezdy budou až ty v nadcházející letní sezoně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).