Menu Zavřít

BEZ VEDENÍ

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Středočeská plynárenská

Ve společnosti Středočeská plynárenská se minulý pátek na mimořádném zasedání dozorčí rady odehrálo personální zemětřesení. Odstoupilo celé představenstvo a vrcholový management. Za představenstvo vystupuje nyní pouze jediný člen. Je jím sociální de mokrat Miloš Kebrdle, který byl do minulého pátku členem dozorčí rady, v níž zastupoval ministerstvo průmyslu a obchodu. Změny jednomyslně prosadili státní úředníci spolu se zástupci německé firmy Wintershall. Podnik je bez generálního ředitele , protože ho nemá kdo zvolit.

„Vždyť je 25. února, komentoval tuto čistku v rozhovoru pro týdeník EURO rezignující ředitel Alois Těšitel, jenž podnik dirigoval od července 1993. „Představenstvo nesouhlasilo s chováním majoritních akcionářů, Fondu národního majetku a německé firmy Wintershall, kteří hlasovali ve shodě a chtěli mě odvolat a nahradit sociálním demokratem Milošem Kebrdlem. Členové představenstva řekli, že pokud sem Kebrdle nastoupí, tak půjdou všichni se mnou. Což také udělali s tím, že j sme předali dozorčí radě rezignaci a vzdali se všech funkcí v managementu, řekl Těšitel. Celé představenstvo ukončilo činnost minulý čtvrtek odpoledne a o den později dalo své rozhodnutí dozorčí radě na vědomí.

Původní plán byl takový, že představenstvo odvolá Těšitele a místo něj zvolí Kebrdleho, ale tento předem známý scénář členové představenstva odmítli a raději zvolili hromadnou rezignaci. Kebrdle je podle Těšitele blízkým spolupracovníkem Jiříh o Paroubka, náměstka pražského primátora za ČSSD, odpovědného za městské finance.

CIF24

Ve Středočeské plynárenské vlastní Fond národního majetku spolu se státním Transgasem 50,1 procenta akcií. Dalšími velkými akcionáři jsou dva německé podniky Wintershall (30,2 procenta) a Ruhrgas (13,2 procenta). Události z minulého týdne znam enají, že se státní úředníci sedící v dozorčí radě Středočeské plynárenské nechali zavléci do sporu dvou německých akcionářů, neboť podle informací týdeníku EURO byli zástupci Ruhrgasu s činností Těšitele spokojeni.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).