Menu Zavřít

BEZ VEDENÍ

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Středočeská plynárenská

Ve společnosti Středočeská plynárenská se minulý pátek na mimořádném zasedání dozorčí rady odehrálo personální zemětřesení. Odstoupilo celé představenstvo a vrcholový management. Za představenstvo vystupuje nyní pouze jediný člen. Je jím sociální de mokrat Miloš Kebrdle, který byl do minulého pátku členem dozorčí rady, v níž zastupoval ministerstvo průmyslu a obchodu. Změny jednomyslně prosadili státní úředníci spolu se zástupci německé firmy Wintershall. Podnik je bez generálního ředitele , protože ho nemá kdo zvolit.

„Vždyť je 25. února, komentoval tuto čistku v rozhovoru pro týdeník EURO rezignující ředitel Alois Těšitel, jenž podnik dirigoval od července 1993. „Představenstvo nesouhlasilo s chováním majoritních akcionářů, Fondu národního majetku a německé firmy Wintershall, kteří hlasovali ve shodě a chtěli mě odvolat a nahradit sociálním demokratem Milošem Kebrdlem. Členové představenstva řekli, že pokud sem Kebrdle nastoupí, tak půjdou všichni se mnou. Což také udělali s tím, že j sme předali dozorčí radě rezignaci a vzdali se všech funkcí v managementu, řekl Těšitel. Celé představenstvo ukončilo činnost minulý čtvrtek odpoledne a o den později dalo své rozhodnutí dozorčí radě na vědomí.

Původní plán byl takový, že představenstvo odvolá Těšitele a místo něj zvolí Kebrdleho, ale tento předem známý scénář členové představenstva odmítli a raději zvolili hromadnou rezignaci. Kebrdle je podle Těšitele blízkým spolupracovníkem Jiříh o Paroubka, náměstka pražského primátora za ČSSD, odpovědného za městské finance.

ebf - tip - debata

Ve Středočeské plynárenské vlastní Fond národního majetku spolu se státním Transgasem 50,1 procenta akcií. Dalšími velkými akcionáři jsou dva německé podniky Wintershall (30,2 procenta) a Ruhrgas (13,2 procenta). Události z minulého týdne znam enají, že se státní úředníci sedící v dozorčí radě Středočeské plynárenské nechali zavléci do sporu dvou německých akcionářů, neboť podle informací týdeníku EURO byli zástupci Ruhrgasu s činností Těšitele spokojeni.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).