Menu Zavřít

BEZ VULTERINA

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Z p r a v o d a j s k é     s l u ž b y

Důvodem pro odvolání Karla Vulterina z funkce ředitele Bezpečnostní informační služby se patrně stal případ iráckého konzula v Praze Džábira Salíma, který na sklonku minulého roku přeběhl na Západ a nyní se skrývá v Londýně. Zemanův kabinet minulý týden na středečním zasedání Vulterinovi vyčetl, že civilní kontrarozvědka včas nepodchytila snahu iráckého konzula utéci a nevyužila ho jako agenta, který by mohl na irácké ambasádě instalovat například odposlech. Získané informace by podle vlády pomohly nejen České republice, ale také USA a Velké Británií.

Podle veřejnoprávní televize a stanice Prima však byl důvod odvolání jiný: tajná služba údajně vládě zatajila, že irácký konzul připravoval v Praze atentát na sídlo Rádia Svobodná Evropa. Tuto verzi ovšem ministr bez portfeje Jaroslav Bašta odmítnul komentovat.

MMF24

Možnost, že v BIS dojde k personálním změnám přitom naznačil již před třemi týdny. Odvolání Vulterina je patrně pouze jeden z kroků na cestě k reformě českých tajných služeb. Do třiceti měsíců totiž mají zaniknout dvě ze čtyř jejich složek. Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZIS), tedy civilní rozvědka, se má sloučit s BIS, a Vojenské obranné zpravodajství (VOZ) se má spojit s Vojenskou rozvědkou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).