Pokud byste chtěli pátrat, proč má pražský minipivovar ve znaku knír, když se sládek Jakub Hejný i provozní Miloslav Beznoska holí „dohladka“, museli byste se vrátit ještě o jednu generaci zpátky. K Miloslavu Beznoskovi staršímu.
To on se v 90. letech rozhodl, že z provizorní a dlouho nevyužívané školky na Proseku udělá restauraci, kam by mohl chodit s kamarády. A po dalších téměř dvaceti letech, když se vrátil z plzeňských pivních lázní, inicioval i vznik rodinného minipivovaru. Proto podnik Beznoska nese na jeho počest knír v erbu. „Ročně uvařím 500 až 600 hektolitrů a teď je to tak, že pivovar táhne restauraci,“ vypráví sládek Jakub Hejný. U Beznosků je už od začátku. Nejdřív podsládkoval, a když mistr odešel o dům dál, Hejný se tu stal šéfem výroby.
Zatímco nás provází pivovarem, ukazuje se, že vtěsnat výrobnu do prostor restaurace Školička nebylo nic jednoduchého.
Vaří se přímo vedle výčepu s dlouhou řadou kohoutů, spilka je pod kuchyní, část tanků zase ve zrekonstruovaném salonku. S velkou nadsázkou se dá říct, že tady vymysleli, jak udělat manufakturu v garsonce. Kapacita pivovaru se dostala na hranu, a i když by Hejný rád přidal tank, už se prostě nikam nevejde: „Jedině přistavět novou budovu.“ Desítku byste v nápojovém lístku hledali marně, pro osvěžení tu Jakub Hejný vaří spodně kvašenou Chmelovou devítku.
Pivo s 3,5 procenta alkoholu je poměrně lehké, přesto si v sobě nese svěží říz. Celkově chutná mnohem lépe než řada silnějších výčepních piv, na něž narazíte u českých a moravských píp.
Otestovali jsme i svrchně kvašený speciál B-ejl. Jakub Hejný jej vaří ze tří exotických chmelů. Ejl s 5,5 procenta alkoholu má vynikající grepovou chuť, požitek dokresluje i příjemná, avšak nijak výrazná hořkost, díky čemuž se dá o speciálu mluvit jen v superlativech.
Minipivovar Beznoska Klíčovská 805/11, Praha 9 Sládek: Jakub Hejný