Menu Zavřít

BEZPEČÍ STÁLE NENÍ STOPROCENTNÍ

14. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Platební karty

Rychle se rozvíjející internetový obchod, který je orientován na koncového zákazníka, má jednoho společného jmenovatele. Je jím platební karta. Nevlastníte-li ji, na výhody internetových nákupů rychle zapomeňte, protože právě karta umožňuje rychle nakoupit a rychle zaplatit.

Elektronický obchod, stejně jako platební karty, je nejvíce rozvinut ve Spojených státech amerických, kde každá desátá letenka a každá devátá květina byly v loňském roce koupeny prostřednictvím internetu. Na jednoho Američana potom průměrně připadá deset různých platebních karet. V České republice naopak na jednu platební kartu připadají čtyři lidé.

Češi, Moravané a Slezané tedy v současnosti disponují dvěma a půl miliony karet. Téměř milion představují Visa karty (Visa International je největším platebním systémem na světě) a většinu zbytku tvoří platební karty, za nimiž stojí největší evropský poskytovatel platebních karet Europay International (jde o platební karty Maestro, Cirrus a Eurocard-MasterCard). Na celém světě je využíváno přes 850 milionů platebních karet Visa a přes 217 milionů karet od společnosti Europay.

Jejich trh v České republice a v dalších zemích střední a východní Evropy prudce roste. Například jenom za první pololetí letošního roku banky vydaly čtvrt milionu karet značky Maestro, která se tak stala nejrychleji rostoucím platebním produktem u nás. Zároveň je Maestro nejrozšířenější mezinárodní platební kartou v České republice - od jejich uvedení na trh jich bylo vydáno již více než půl milionu kusů. Cílem společností Europay i Visa je, aby jejich karty byly standardním doprovodem každého běžného účtu. Některé banky vydávají základní platební kartu Maestro k běžnému účtu zdarma.

K placení zboží a služeb kartou přes internet mají jejich vydavatelé značně ambivalentní vztah. Na jedné straně sice v elektronickém obchodě vidí budoucnost a velcí rivalové Europay a Visa spolupracovali na projektu bezpečných internetových transakcí SET (Security Electronic Transaction), ale na druhé straně své klienty před placením na internetu varují, či dokonce odrazují. Investiční a Poštovní banka, vydávající mnoho platebních karet, dokonce zavedla sankce. Od 1. dubna loňského roku začala za každou podanou reklamaci na internetovou transakci účtovat poplatek ve výši 100 Kč.

ebf - tip - debata

Nakupovat na internetu však lze i přesto relativně bezpečně. Podstatné je vybrat si důvěryhodného obchodníka (buď má již dlouhou internetovou historii a řadu recenzí v tisku, jako například známé virtuální knihkupectví Amazon.com, nebo má certifikát SET, či jde o přidružený webový prodej známého kamenného obchodu) a informace o své platební kartě posílat pouze v zašifrované podobě. Možnost šifrování většina obchodníků automaticky nabízí. Držitel karty by ale neměl riskovat, například by tedy v žádném případě neměl po internetu posílat svůj pin kód.

Mnohem větší nebezpečí pro držitele karet vzniká při placení kartou v pochybných restauracích či zlatnictvích. Zde totiž riskují možnost, že obsluha napojená na mezinárodní zločin si okopíruje magnetický proužek jejich karty (pokud již nemají kartu s novou čipovou technologií) a brzy se na druhém konci zeměkoule objeví platební karty, jejichž transakce půjde k tíži účtu našeho nebožáka. Vydavatelé platebních karet se snaží různé příjemce karet monitorovat, a pokud jde o podezřelé obchodníky, tak jim odeberou možnost karty přijímat. Druhým nebezpečím a mnohem jednodušším zneužitím je, že například číšník v restauraci znající informace na kartě viditelně vytištěné (její číslo, dobu platnosti a jméno držitele) může prostřednictvím internetu pouze s těmito informacemi cokoliv podvodně nakoupit a peníze budou odečteny z vašeho účtu. Chcete-li platební kartu využívat k placení, a nikoli pouze k vybírání hotovosti z bankomatu, tak proti tomuto zneužití nemáte obrany. Riziko by zde měl nést obchodník, který transakci přijal i bez identifikace majitele karty (podpisem či pin kódem), ale než se svých peněz domůžete zpátky, může uplynout dlouhá doba.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).