Menu Zavřít

Bezpečné a zároveň zapamatovatelné: 12 rad, jak zvolit heslo

4. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Dbáte dostatečně na bezpečnost na internetu, nebo jste až tak opatrní, že se ve svých heslech už nevyznáte? Přečtěte si tipy a rady, jak mít dostatečné silné, ale přitom snadno zapamatovatelné heslo.

V roce 2003 vymyslel bezpečnostní expert Bill Burr příručku, která radila uživatelům internetu, jak si vytvořit co nejbezpečnější a nejkomplexnější heslo. Mezi jeho rady patřilo například využívání velkých písmen a číslovek a periodické změny hesla. Po letech přiznal, že to bylo zbytečné.

Přečtěte si 10 rad od Tribune News Service, jak se o svá hesla starat.

1. Dvoufázová autorizace. Jeden z nejjednodušších způsobů zabezpečení hesla. Po zadání hesla do počítače vám přijde na mobilní telefon číslo, kterým přihlášení potvrdíte. Někomu ovšem může vadit zdlouhavost takového procesu.

2. Neukládejte si hesla na veřejných počítačích. Pokud nepoužíváte svůj počítač, vždy u možnosti ‚zapamatovat heslo‘ zaškrtněte ne.

3. Pozor na kontrolní otázky. Při zapomenutí hesla se často používá funkce kontrolní otázky. Při jejich volbě ale buďte opatrní. Jméno vaší matky za svobodna či jméno vašeho psa se dá občas snadno dohledat, například na sociálních sítích,

4. Heslo si často měňte. Pokud se vám někdo nabourá do účtu, nemusíte to dlouho poznat. Proto hesla z preventivních důvodů často měňte.

5. Používejte USB. Jedná se o funkci, která vyžaduje, abyste před zadáváním hesla do počítače připojili USB. Tím se ověří, že u počítače jste skutečně vy sami. Tuto funkci podporují například Google a Facebook.

6. Změňte si heslo u routeru. Kromě hesla na wi-fi je možné si nastavit i heslo pro správu sítě, kterou doma používáte. Routery mají pro tuto možnost často přednastavené heslo, například ‚admin‘ nebo ‚1234‘. Změňte si jej, aby se vám nikdo nenaboural do sítě.

 Kostky - ilustrační foto

7. Vytvořte si náhodné heslo. Použijte metodu diceware, která vám vytvoří heslo pomocí obyčejné kostky. Pro vytvoření hesla je nezbytných pět hodů hrací kostkou, které vytvoří pětimístné číslo. V případě, že padnou samé šestky, bude výsledné číslo 66 666. Dané číslo je pak použito k vyhledání konkrétního slova v seznamu slov.

8. Čistěte si počítač. I když máte zdánlivě bezpečné heslo, existují programy, které jej „čtou“ ve chvíli, kdy jej zadáváte. Pravidelným čištěním počítače se takovým invazivním programům vyhnete.

9. Vytvořte si nápovědu. Pokud máte problém si zapamatovat heslo, napište si na papírek nápovědu. Nesmí ale jít ani o část hesla, spíše něco, co vám jej připomene.

10. Používejte správce hesel. Bezpečně vám ukládá všechna vaše hesla k vašim uživatelským účtům. Pomoci jednoho hesla se dostanete ke všem ostatním a nehrozí, že je zapomenete.

11. Používejte fráze. Vyhněte se jednoslovným heslům, bezpečnější je slepit více slov.

12. Nikdy a nikomu své heslo neprozrazujte. Zároveň se ujistěte, že se přihlašujete jen na důvěryhodné stránky.

ebf - tip - debata

Přečtěte si: 11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Protest proti firmě Facebook, ilustrační foto

Dále čtěte:

Facebook šmíruje, komu voláte a píšete. Jak tomu zabránit?

Hloupé nakupování na chytrém telefonu. Pětina Čechů nemá při placení mobilem zabezpečení

Rozklad a strašidlo. Online svět je vydán na milost zločinu a korporátní i státní blahovůli

Oko za oko. Američané chtějí hackerům posílat viry zpátky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).