Menu Zavřít

Bezpečnost palestinské ambasády nikdo neřešil

5. 1. 2014
Autor: čtk

Novoroční výbuch v budově palestinské ambasády v Praze-Suchdole, při němž zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, si vyžádal kompletní uzavírku několika bloků a evakuaci sousedních domů. Přitom se až do incidentu nikdo nezabýval bezpečnostními hledisky umístění velvyslanectví v klidné čtvrti na okraji metropole.

V roce 2011 proti novostavbě protestovali obyvatelé sousedního bytového domu v Májové ulici v rámci územního rozhodnutí. Obávali se zhoršení bezpečnostní situace i toho, že je policie bude lustrovat při průchodu kolem budovy palestinské ambasády. Jejich námitka ale byla zamítnuta s tím, že předpisy, kterými se řídí stavební úřad, takovou problematiku vůbec neřeší.

Pro jistotu si tedy suchdolští radní vyžádali stanovisko „příslušné bezpečnostní složky státu“. Tím se stal dopis z Diplomatického protokolu ministerstva zahraničí (MZV), v němž Černínský palác ubezpečil suchdolskou radnici, že s palestinskou ambasádou nebyly od roku 1987, kdy v metropoli sídlí, žádné problémy. Policie v minulosti registrovala jen dva výjezdy k velvyslanectví – v roce 1995 někdo kamenem rozbil okno, o šest let později policisté asistovali při demonstraci na podporu Izraele.

Ministerstvo zahraničí z toho vyvodilo, že ani suchdolská novostavba žádnou extra ochranu potřebovat nebude. Vše prý zůstane tak, jako v Troji, kde palestinská ambasáda dosud sídlila. „Ochrana spočívá pouze v periodickém průjezdu motorizované hlídky Policie ČR v bezprostředním okolí velvyslanectví,“ napsalo MZV v prosinci 2011 ve svém dobrozdání.
Zatímco tehdy se suchdolská radnice s příslibem spokojila, po tragickém výbuchu a objevení zbraní v budově ambasády, chce Palestince vystěhovat. Rada Městská části Praha-Suchdol bude po MZV chtít, aby velvyslanectví přesunulo.

Celý článek čtěte v novém vydání týdeníku Euro


O výbuchu na palestinské ambasádě čtěte více:

V sídle palestinského velvyslance se našlo 12 zbraní

Dcera palestinského velvyslance: Mého otce zavraždili

WT100

Policie našla zbraně v budově palestiské ambasády. Smrt velvyslance prý byla nehoda


  • Našli jste v článku chybu?