Menu Zavřít

Bezvýsledný pokus

27. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Česká televize

PRAHA (zdf) – Bez překvapení skončila minulou středu snaha zvolit generálního ředitele veřejnoprávní televize. Rada České televize nebyla schopná shodnout se na jediném jménu ze šesti kandidátů.
Ve druhém kole se rozhodovalo mezi manažerem Jiřím Francem a novinářkou a bývalou šéfkou programu televize Prima Janou Kasalovou. Třináct radních odevzdalo tři neplatné hlasy, jeden pro France a osm pro Kasalovou. To jí ale k vítězství nepomohlo, podle zákona musí ředitel získat deset hlasů.
Zaměstnanci na Kavčích horách si oddechli. Kasalovou se totiž prý snažily prosadit do televize kruhy blízké komerčním stanicím. Během volby také vládla velmi nervózní atmosféra zjevně i mezi samotnými radními, na něž byl činěn nejrůznější nátlak.
Radní Petr Kučera dal veřejně najevo, co si o volbě myslí – svůj hlas totiž vůbec neodevzdal. Už před volbou prohlásil, že nikdo z šestice nemá na to, aby řídil televizi celých šest let. Pro neschopnost rady odstoupili její dva členové Milan Knížák a Lucie Weissová.
V čele televize zůstává prozatímní šéf Petr Klimeš nejméně do 12. března, na kdy si radní naplánovali další sezení.
Není ale vůbec jisté, co bude následovat. Zákon nepočítá s možností, že se nepodaří ředitele zvolit. Politici nejsou spokojeni s patovou situací, avšak většinou se shodují na tom, že by se rada neměla odvolávat. Jisté ani není, zda nyní budou muset radní vybrat mezi Francem a Kasalovou, či zda mohou začít se zcela novou volbou. Právě o tom si chtějí nechat vypracovat právní analýzu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).