Menu Zavřít

Bianco výlet

22. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Arbitráž ve Švýcarsku se nekonala

PRAHA (haš) – Státní zástupce František Fíla povolil Františku Chvalovskému opustit na šest dnů vazbu a odjet k arbitrážnímu řízení do švýcarského Lugana, aniž měl jistotu, že arbitráž je připravena a skutečně se uskuteční. „Odjel ve věci arbitráže. Co tam jel vyřizovat, to už je na něm,“ řekl Fíla týdeníku EURO v pátek 22. února. Arbitráž se ovšem nekonala, protože nebyl ustanoven rozhodčí sporu, což bylo zřejmé již 15.února (EURO 7/2002).
„I když to neproběhlo, tak tam asi jel kvůli tomu, aby si vyřídil, kdy bude další řízení, o co v něm půjde. Aby obecně zjistil stav věci,“ hájí Fíla své rozhodnutí. Odmítl však upřesnit, jaké konkrétní informace měl v ruce, když Chvalovskému cestu povoloval. Chvalovského přitom v Luganu mohl zastoupit jeho švýcarský advokát, osobní přítomnost při stanovení nového termínu řízení nebyla nutná.
Navíc Chvalovský není přímým účastníkem sporu. Jeho zájmy reprezentuje společnost Niamares SA, která kvůli neshodám při privatizaci Jihočeských pivovarů podala žalobu proti ČSOB, Plzeňskému Prazdroji a proti Liboru Procházkovi (kdysi manažer IPB) a Vladimíru Peřinovi (dříve manažer Plzeňského Prazdroje). V arbitráži jde o dvě miliardy korun, jimiž by Chvalovský mohl případně zaplatit dluh svých firem u Komerční banky, kvůli kterému je ve vazbě.
Fíla nutnost Chvalovského fyzické přítomnosti při řízení vysvětluje potřebou jeho svědeckých výpovědí. „V budoucnu nebo v současnosti, nevím jak to vypadá,“ přiznává mlhavé povědomí o případu.
Chvalovský, který vazbu opustil 17.února, se měl zpět vrátit do půlnoci 22.února, již po uzávěrce našeho týdeníku. Jeho obhájce Karel Brückler týdeníku EURO řekl, že do Švýcarska odcestoval autem a sám, bez doprovodu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).