Menu Zavřít

Bilionový burzovní debut se blíží. Na Aramco si myslí Číňané

21. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čína si brousí zuby na získání podílu v saúdskoarabském ropném kolosu Aramco. Vytváří proto konsorcium zahrnující čínské státní ropné giganty a banky a také státní fond, který bude vystupovat jako klíčový investor v úpisu akcií Aramco.

Aramco má jít na burzu příští rok, přičemž se má jednat o největší úpis akcií v historii. Na prodej budou akcie až za sto miliard dolarů.

Konsorcium podle zdrojů agentury Reuters povede státní fond China Investment Corporation (CIC) spravující majetek v hodnotě 800 miliard dolarů, ropné firmy Sinopec a PetroChina a státní banky. Již dříve agentura informovala, že se pro transakci počítá s bankovní skupinou Industrial and Commercial Bank of China a China International Capital Corporation. CIC, Sinopec a PetroChina na dotazy agentury nereagovaly.

Podle jednoho zdroje obeznámeného s jednáními mezi Aramco a potenciálními čínskými investory, nebylo ještě o velikosti akciového podílu pro čínské konsorcium rozhodnuto.


Rusové zahájili těžbu v Arktidě, čtěte více:

Rusové bez ohledu na sankce dobývají arktickou ropu

 Rosněft zahájila těžbu v Moři Laptěvů


„IPO pomůže při rozhodování, kdo či která země si může zajistit dodávky ropy od společnosti a Saúdské Arábie v budoucnosti,“ uvedl zdroj s tím, že velikost podíl na úpisu akcií ropného kolosu pro jednotlivé čínské firmy bude záviset na současných vztazích s Aramco a saúdskoarabskou vládou. „Například, pokud už jste nebo plánujete se stát strategickým dlouhodobým investorem, tak věci mohou být jednodušší,“ dodává.

Plánovaný vstup společnosti Aramco na burzu saúdskoarabská vláda mohutně podporuje. Snížila kvůli tomu společnosti daňovou sazbu z 85 na 50 procent. Na burzu má přijít až pět procent akcií ropného kolosu, který je největším světovým exportérem ropy.

Prodej akcií za sto miliard je založený na ocenění Aramco ve výši astronomických dvou bilionů dolarů, což by ze společnosti činilo největší firmu na světě podle tržní kapitalizace.


Ropy by v budoucnu mohl být nedostatek, varoval šéf největšího těžaře

 Těžba ropy (ilustrační foto)


Řada odborníků o výši ocenění ale pochybuje. Podle analytické firmy Rystad Energy má společnost hodnotu 1,4 bilionu dolarů a to díky snížení daní. Bez něj by hodnota firmy byla o bilion dolarů nižší.

Akcie společnosti Aramco se mají začít obchodovat v příštím roce, a to v Rijádu a pak i na jedné či několika světových burzách.

Jeden ze zdrojů Reuters uvedl, že čínská vláda tvrdě tlačí na to, aby Aramco bylo obchodované v Hongkongu výměnou za investici konsorcia, jiné tři zdroje agentury pak uvádí, že samotná saúdskoarabská ropná společnost se přiklání k asijské burze – pravděpodobně Hongkongu – společně s možným uvedením akcií na londýnské burze. Konečná rozhodnutí ale ještě nepadlo.

KL24

Dále čtěte:

OPEC škrtí těžbu ropy. Rostoucí cena povzbuzuje ostatní

Ropný vrt (ilustrační foto)


  • Našli jste v článku chybu?