Menu Zavřít

BILL VYHRÁL

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft

Washington (Reuters, NYT) – Odvolací soud ve Washingtonu jednomyslně zrušil minulý čtvrtek předchozí rozhodnutí federálního soudu, podle něhož měla být společnost Microsoft rozdělena na dvě části. Místo toho bude případ projednán znovu a konečné rozhodnutí vydá až jiný soudce.

Odvolací soud také došel k závěru, že soudce okresního soudu Thomas Penfield Jackson, který rozdělení poprvé navrhl, se v případu nesprávně angažoval a při rozhodování byl proti největšímu světovému výrobci programů zaujatý. Soud se tak ztotožnil s tvrzením právníků Microsoftu, že se soudce Jackson dopustil řady závažných neobratností tím, že pronášel nevhodné komentáře na adresu firmy.

Přestože Microsoft nyní může deklarovat alespoň částečné vítězství, vyhráno ještě nemá. Odvolací soud totiž souhlasí s předchozím závěrem, že se firma dopustila porušení antimonopolních zákonů. Nařídil však, aby o trestu rozhodl další soudce. Zúčastněné strany sporu mají nyní tři možnosti. Mohou se odvolat k Nejvyššímu soudu USA, nebo rozjet celou kauzu znovu v jiném distriktu. Poslední alternativu pak představují mimosoudní rozhovory o vyrovnání.

WT100

Spor Microsoft versus Spojené státy americké je jedním z nejostřeji sledovaných procesů, kdy proti sobě stojí úředníci a nadnárodní konglomerát. Od roku 1890, kdy vešel v platnost takzvaný Shermanův antimonopolní zákon, jde již o několikátý spor tohoto druhu. Jedním z nejvýznamnějších procesů byl spor mezi International Business Machines (IBM) a vládou, který se táhl od roku 1969 do roku 1982 a který je s Microsoftem nejčastěji srovnáván.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).