Malé streetfoodové bistro nabízí jen masové koule. Budou vám chutnat.
Brixton Balls je název miniaturního podniku, který na pražských Vinohradech servíruje svým hostům masové koule v několika podobách sotva tři týdny. Standardně dávám novým restauracím alespoň měsíc na záběh a vychytání nedostatků počátku provozu. Výjimečně ale narazím na podnik, který dobu hájení nepotřebuje. Od počátku funguje tak, jak má, a že je nový, byste v podstatě ani nepoznali. Brixton Balls je právě takový.
Bistro měsíc hájení nepotřebuje. Vše v něm funguje, jak má. (Autor: Hynek Glos)
Označení bistro je spíše nadnesené. Podniku dominuje pult, za nímž je kuchyně a u kterého se děje veškerá komunikace s personálem, respektive spolumajiteli podniku. U něj si objednáte a zaplatíte a za malou chvíli dostanete na stůl, vlastně spíš na improvizovaný stolek, koule dle svého výběru. Standardní stoly tu nejsou, jen pulty přidělané na zdi a u nich pár barových židlí. Za podnikem stojí Luděk Netušil, kterého můžete pamatovat z restaurace Divinis, kde dlouhá léta pracoval, a britský hudební producent Tim Simenon, původem z Brixtonu.
Nevím, jestli tam jsou masové koule nějak zvlášť populární, ale mě si oba pánové s nabízeným produktem získali poměrně rychle. Nejvíc mi chutnají hovězí masové koule s čedarem a nejméně koule z vepřového masa s chorizem. Každá porce obsahuje tři padesátigramové koule, omáčku, které by ale mohlo být o malou trochu víc, basmati rýži a spoustu zelného salátu. V nabídce jsou i hranolky, ale až k večeru. V době oběda se koule servírují jen s rýží.
V menu jsou koule na pět způsobů – hovězí, hovězí s čedarem, pikantní hovězí, vepřové s chorizem a vegetariánské. Čistě hovězí jsou umírněnější verzí chutí nabušených hovězích koulí s čedarem. Je to harmonické spojení dobrého masa, sýra, trochy kaparů a koření a rajčatové omáčky.
Brixton Balls nabízí koule na pět způsobů. (Autor: Hynek Glos)
Pikantní hovězí koule jsou ve skutečnosti pikantní jen velmi lehce. Červená kari omáčka vás přenese do Indie, ale kvalitní hovězí maso z Milovic vás vrátí zase zpátky k nám. Mile mě překvapila i vegetariánská verze, ve které převládala čočka, doplněná o žampiony a mrkev. Z vepřových koulí s chorizem jsem cítila hlavně koření, a přestože nejsou špatné, v mém žebříčku obsadily až poslední příčku.
Vše je tu tak trochu streetfoodové. Nemají tu porcelánové talíře ani nerezové příbory. Jí se z papírových misek na jedno použití a ekologickou dřevěnou vidličkou. Otevřít si podnik založený jen na masových koulích mi vlastně přijde jako dost šílený nápad, ale zatím mě moc baví. A co teprve až budou v nabídce avizované koule jehněčí a kachní!
Brixton Balls |
---|
Korunní 23, Praha 2 tel.: +420 776 602 306 e-mail: hello@brixtonballs.cz www.brixtonballs.cz |
Přečtěte si recenze na další restaurace:
Horoměřická Unico Osteria: Bravo, Davide!
Příliš drncavá gastronomická plavba
Michelinský Alcron: na návštěvě v ideálním světě