Francouzský kuchař a česká advokátka koupili na Vysočině chalupu a udělali v ní francouzské bistro
Nejezděte sem bez navigace. Bistrot de Papa sídlí v Horních Dubenkách, což je obec, již chtějí autoři silničního značení evidentně vymazat ze světa: na celé Vysočině neexistuje snad jediná cedule s nápisem Horní Dubenky. Ironií osudu tu ale najdete značku s nápisem Počátky, kde Bistrot de Papa sídlilo, než se v roce 2016 přestěhovalo právě do Horních Dubenek. Tady žijí ve zrekonstruovaném venkovském stavení i jeho majitelé, manželé Eva a Rémi Decroixovi.
Právě v něm najdete i Bistrot de Papa. Vlastně jde o domácí bistro: do restaurace se nenápadně vchází přes malou kuchyň a neobvyklá je i jídelna. V Bistrot de Papa mají plno, když tu k jídlu usedne dvacítka lidí. Nejde o žádný venkovský fine dining ani velkou modernu. Čekejte poctivou francouzskou venkovskou kuchyni, co nepředstírá žádnou falešnou aspiraci a jídlo na talíři zbytečně nekomplikuje. Podnik nemá stálé menu a nic moc více se nedozvíte ani na webu. Vše závisí na vaší důvěře v mistra šéfkuchaře.
Třeba během adventu v jídelně hořel krb a v menu jste našli „gurmánský salát paní Ježíškové“, vánočního kapra, klokaní filé s perníkovou omáčkou nebo krůtí medailonky s jablkovou omáčkou s calvadosem a bramborovou vaflí. A také dýňový krém na kaštanech a sezamu a cibulačku. Nejen tu dělá Decroix fakt po francouzsku a rustikálně; silnou a výraznou polévku zahušťují štědré kusy cibule a také kousky osmahnuté bagety posypané sýrem. Fakt vás probere.
A podobně i dýňový krém; lehce pálí a měkké kousky kaštanů a sezamových semínek mu dodávají nejen krémovou hutnost, ale i výraznější chuť. Někteří restauratéři se bojí vnitřností a radši je nepíší na menu. Ne tak Decroix, ostatně je Francouz. A ti umějí s vnitřnostmi divy. Osvěživě čerstvý a jemně štiplavě ochucený salát je jich proto plný. Vařené žaludky a srdce mu dodávají vláčnost i šťavnatost. Kachní plátky i krůtí medailonek s calvadosem jsou jen další francouzské klasiky, jež vám i bez menu napovědí, co v tomhle doslova domácím bistru čekat. Pokud se sem chystáte, radši předem zavolejte a rezervujte si místo.
Bistrot de Papa ? Horní Dubenky 25 ? t: 733 349 900 ? e: delices@decroix.cz ? www.bistrotdepapa.cz ? šéfkuchař: Rémi Decroix