Menu Zavřít

Blackout nebo povodeň? Pražský magistrát spustil bezpečnostní portál

1. 6. 2017
Autor: čtk

Praha spustila bezpečnostní portál. Lidé by se na něm měli dozvědět aktuální informace o krizových situacích i návody, co dělat v případě nebezpečí. Uvedli to primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Na portálu magistrát pracoval přes dva roky.

Občané si mohou na portálu podle primátorky najít ale také informace od stavu ovzduší až po uzavírky na silnicích. Radní Hadrava upozornil na možnost nastavení informačních emailů z okolí bydliště Pražanů. Krátké textové zprávy pro informování magistrát neplánuje kvůli vysokým nákladům a technické složitosti.

Stránky fungující na doméně bezpecnost.praha.eu vyšly na zhruba čtyři miliony korun.

Hlavní stránka portálu v době, kdy se v metropoli nic zásadního neděje, ukazuje například aktuality o stavu ovzduší, hladině vodních toků, haváriích, nehodách, požárech a plánovaných akcích a uzavírkách. V případě vážnější události se stránka promění, objeví se červený varovný pruh a podrobnosti o nastalé situaci. Součástí stránek jsou statické záběry ze zhruba 130 kamer.


Přečtěte si o hospodaření Prahy:

Pražský přebytek hospodaření 12,3 miliardy? Naprostý diletantismus, tvrdí ODS

 Zasedání pražských zastupitelů


Portál zahrnuje řadu aktivních map, ukazujících aktuální uzavírky a události, nejbližší kryt civilní ochrany, stanici záchranné služby, hasičů a městské nebo celorepublikové policie. Další mapa ukazuje průmyslové objekty, kde jsou nebezpečné látky. „Každý občan Prahy si může navolit takzvanou rozlivovou mapu, která ukáže, kam až by se při povodních dostala voda, pokud by byla poškozena protipovodňová zábrana,“ doplnil vedoucí magistrátního oddělení krizového managementu Daniel Barták.

CIF24

Web nabízí obyvatelům Prahy i informace o tom, co mají dělat při různých typech krizových událostí, jako jsou povodně, blackout, smogová situace nebo nález nevybuchlé munice. Neveřejná část portálu slouží pro koordinaci městských částí, složek integrovaného záchranného systému a dalších organizací v případě krizí.

Stránky podle Bartáka vyšly na zhruba čtyři miliony korun a budou se rozšiřovat. Zatím nefungují v angličtině. „Angličtina bude v další vlně úprav, která bude snad do konce roku,“ uvedl. Pražané mohou na magistrát odesílat připomínky, co by na webu rádi měli.

Dále čtěte:

Praha spustí aplikaci zmente.to. Lidé na ni mohou poslat stížnosti

Praha si na půl roku pronajme solární koše za dva miliony


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).