Menu Zavřít

Blíž už to snad nejde. Ruské jaderné bombardéry se vydaly prozkoumat pobřežní vody Aljašky

11. 6. 2020
Autor: Twitter/North American Aerospace Defense Command

Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD) na vlastním twitterovém účtu uvedlo, že během středečního rána vyslalo nad moře u Aljašky své stíhací letouny F-22 Raptor, a to v reakci na přibližující se formaci ruských strategických bombardérů Tu-95, které ačkoliv zůstaly v mezinárodním vzdušném prostoru, se dostaly k pobřeží tohoto největšího amerického státu na vzdálenost pouhých 20 námořních mil, tedy zhruba 37 kilometrů.

Podobná setkání amerických a ruských pilotů sice nejsou zas až tak ojedinělá, středeční „skupinový let“ něčím výjimečný ale přeci jen byl. A to samotným místem, kde se odehrával. Podle zpravodajského webu ABC News se totiž prolétávající bombardéry, jež jsou v kódu NATO označovány jako Bear, přiblížily pevnině USA „nejblíže za poslední dobu“. To ostatně dokládá i skutečnost, že NORAD obvykle přesné vzdálenosti takovýchto setkání od amerických břehů nezveřejňuje. Nyní však učinil výjimku.

„První formace sestávala z dvojice bombardérů Tu-95 doprovázených dvěma stíhačkami Su-35 (Flanker-E) a letounem pro včasnou výstrahu a řízení A-50 a k aljašskému pobřeží se přiblížila na vzdálenost 20 námořních mil,“ uvedlo velitelství.

„Druhá formace sestávala z dvojice bombardéru Tu-95 podporovaných (letounem) A-50, přičemž ta se přiblížila (na vzdálenost) 32 námořních mil. Ruská vojenská letadla zůstala v mezinárodním vzdušném prostoru a ani na okamžik nevstoupila do svrchovaného vzdušného prostoru Spojených států,“ ujistil NORAD s tím, že kromě již zmíněných raptorů vyslal k blížícím se bombardérům rovněž tankovací letoun KC-135 a stroj E-3, jenž plní v zásadě stejnou funkci jako ruský A-50.

Jednou vy, pak my

Nezvykle sdílné bylo protentokrát i ruské ministerstvo zahraničí, které celou misi zdokumentovalo a vzápětí umístilo na svůj facebook.

https://www.facebook.com/mod.mil.rus/videos/382464902713455
Záznam středečního letu ruských bombardérů podél pobřeží Spojených států amerických, zdroj: Facebook/Минобороны России

„Let trval okolo 11 hodin… a v určitých fázích byla ruská letadla eskortována stíhačkami F-22 Letectva Spojených států amerických,“ objasnilo ministerstvo. To se rovněž nechalo slyšet, že bombardéry odstartovaly ze základen na Čukotce a v Amurské oblasti, která se nachází zhruba osm tisíc kilometrů východně od Moskvy.

MMF24

„Všechny lety realizované ruskými vojenskými letadly probíhají za dodržování přísných mezinárodních pravidel, aniž by tím docházelo k narušování vzdušného prostoru jakéhokoliv jiného státu,“ zdůraznil rezort s tím, že jen během uplynulého měsíce „prolétly strategické bombardéry Letectva Spojených států amerických podél ruských hranic hned pětkrát“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).