Menu Zavřít

BMW chce v Česku zřídit testovací centrum na samořiditelná auta

14. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Německá automobilka BMW chce v Česku vybudovat testovací centrum na nová auta, řekl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Na testovacím okruhu v Ústeckém nebo Karlovarském kraji by se měly zkoušet samořiditelné vozy. Zvažovaná investice je v řádu miliard korun.

Pilný na dotaz ohledně další politiky přidělování investičních pobídek uvedl jako vzor dohodu s americkou GE Aviation, která v Česku chystá velké vývojové centrum pro letecké motory a bude je tu i vyrábět. „Podobná dohoda je s BMW, které tu chce udělat testovací středisko na nové automobily. Nejde tedy o montovny,“ upřesnil ministr. CzechInvest ani BMW informaci nechtěly komentovat.

Podle deníku Dnes, který informaci přinesl, může plán BMW souviset s dříve oznámeným záměrem ministerstva dopravy postavit v Česku testovací okruh pro samořiditelné vozy a jejich provoz zkoušet i v reálném provozu na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Příští rok chce ministerstvo zadat studii proveditelnosti na zkušební polygon, a pak rozhodnout, zda a kde ho postavit. Zájem o testování autonomních vozidel ve městě dosud projevila města Ústí nad Labem a Mladá Boleslav, řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.


Přečtěte si, jak už bavorská automobilka šetří na vývoj:

Škrty u BMW. Automobilka se snaží ušetřit miliardu eur

BMW i8


Automobilka BMW už dříve oznámila velké investice do nových technologií v řádu miliard eur. Pro Česko hraje nejen dobrá zkušenost investorů, ale i geografická blízkost k závodům v Mnichově a především v Lipsku, kde se vyrábějí elektromobily této značky.

CIF24

Na technologii pro autonomní řízení pracuje v Česku pražské výzkumné a vývojové centrum francouzské společnosti Valeo. Firma ho buduje od roku 2002, v současnosti v něm vyvíjí třeba i součástky pro autoklimatizace asi 500 inženýrů.

Další zprávy o budoucnosti automobilové dopravy:

Bosch spouští projekt autonomního taxi. Testovat začne příští rok

Konec spalovacích motorů. Volvo bude vyrábět pouze elektrovozy a hybridy

Carsharing na vzestupu. Češi sdílí tisíce aut


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).