Menu Zavřít

Boeing dostal od Pentagonu zelenou. Vyvíjí hypersonické letadlo do vesmíru

26. 5. 2017
Autor: boeing.com

Umí vertikálně startovat jako raketa a přistát jako letadlo. Proto může levně vynést do vesmíru satelit. Novou "zbraň" může firma Boeing vyvíjet a testovat, dostala povolení od agentury DARPA, jež spadá pod americké ministerstvo obrany.

Projekt XS-1, známý také pod názvem Phantom Express, se stane do pár let realitou. Americký výrobce letadel Boeing dostal povolení od Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA), aby mohl pokračovat ve vývoji a testování.

Agentura amerického ministerstva obrany je zodpovědná za vývoj nových zbraní a technologií. Rozpočet na finanční rok 2017 měla 2,97 miliardy dolarů (70 miliard korun).

Podívejte se, jak má vypadat XS-1:

Projekt má podle Pentagonu zvýšit bezpečnost Spojených států také tím, že umožní rychlý a levný přístup americké armády na oběžnou dráhu. Jeden start by měl stát okolo 5 milionů dolarů, při deseti startech ročně. V současné době trvá příprava vynesení satelitu v řádu měsíců.

Co vyrábí Boeing pro armádu. Podívejte se:

Autonomní Phantom Express má být připraven na misi do několika dnů. Předchůdcem XS-1 je Boeing X-37 B, který dokázal strávit na oběžné dráze 717 dní a 20 hodin.

Snížit náklady na desetinu

„Nový XS-1 nemá být ani tradičním letadlem, ani raketou, ale kombinací obou. Náklady na start do vesmíru se mají snížit na desetinu ceny a snížit dlouhou čekací dobu na start, která je nyní frustrující,“ řekl Jess Sponable, manažer programu v DARPA.

Technická data XS-1
Délka 30,5 m
Výška 7,3 m
Průměr 4,1 m
Rozpětí 19 m
Motor Aerojet Rocketdyne AR-22
Palivo Tekutý vodík
Okysličovadlo Tekutý kyslík

Zdroj: boeing.com

Pentagon je potěšen pokroky firmy Boeing a těší se na pokračování ve fázi 2 a 3, dodal. To znamená výrobu a testování. V roce 2019 by mělo proběhnout testování motoru na zemi, desetkrát během deseti dnů.

Testovací lety se mají uskutečnit v roce 2020. Nejprve rychlostí 5 machů (6122 km/h) a pak až do rychlosti 10 machů (12250 km/h), což představuje hypersonickou rychlost.

Přístup do vesmíru

„Rutinní přístup do vesmíru je důležitý pro požadavky ministerstva obrany a může otevřít dveře i pro další komerční projekty,“ míní Brad Tousley, taktický šéf agentury DARPA.

Také americký výrobce Boeing, který pro armádu vyrábí řadu jiných letounů nebo satelitů, je rád, že může v projektu dále pokračovat.

ebf - tip - debata

„Phantom Express je navržen tak, aby změnil proces vypouštění satelitů jak jej známe dnes. Bude levnější a bezpečnější,“ prohlásil Darryl Davis, prezident divize Boeing Phantom Works.

Dále čtěte:

Nástupce Tornada: Airbus vyvíjí novou stíhačku

Vyhozený technik: SpaceX falšovala dokumentaci, aby urychlila vývoj raket

Konkurence pro Airbus a Boeing? Čína a Rusko chystají společný projekt


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).