Menu Zavřít

Bohumil Doležal: Sobotka je pod palbou. Sklízí, co zasel

7. 4. 2014
Autor: ČTK

Počáteční příměří uvnitř vládní koalice skončilo. Po krátké dělostřelecké přípravě zahájil v pátek Babišův deník Dnes mohutnou ofenzivu. Příběh, který investigativci předestřeli, je přehledný.

V roce 2004 prodala Grossova vláda zbývajících 46 procent akcií státní firmy OKD společnosti Karbon Invest a ta je vzápětí postoupila RPG Industries Zdeňka Bakaly. Cena činila 4,1 miliardy korun. Když si poté nový majitel nechal nabytý podíl odhadnout, odhad zněl na 10,3 miliardy.

Po dvou letech kdosi nahlásil do Bruselu, že prodejní cena byla příliš nízká, a případem se začala zabývat Evropská komise. Obrátila se na českou vládu. Ta komisi poskytla zdůvodnění, které vypracovala advokátní kancelář, jež ovšem pracovala zároveň pro kupce. Navíc jeden z advokátů je přítel nynějšího premiéra Sobotky, který měl tenkrát jako ministr financí a první místopředseda vlády za vše zodpovídat.

U soudu by to nejspíš neobstálo. Před soudem veřejnosti ale pan Sobotka dnes obstojí stěží. Tento soud je přísný a procedury difamace jsou v něm propracovány daleko lépe než očišťování neprávem obviněných. Česká politika od obnovy demokracie funguje s potížemi. Nedaří se odbourávat nenávist ve společnosti.

Navíc řešení jednoho problému mívá obvykle za následek vznik dvou a více stejně vážných. Premiér Sobotka nedávno řekl něco v tom smyslu, že Babišovo ANO zajde na své vnitřní problémy. Pokud tak soudí podle případu Věcí veřejných, plete si hravou ještěrku s nilským krokodýlem.

Pan Babiš je mnohem schopnější, silnější a bohatší než pan Bárta. Má také lepší podmínky. Když jdete dělat pořádek do banky nebo do klenotnictví, musíte napřed vypnout bezpečnostní systém. Veřejnoprávní média jsou dlouhodobě ochromena a panu Babišovi patří dva vlivné deníky. Šťourat se v minulostí pana Sobotky dnes není problém, na pana Babiše si hned tak někdo netroufne.

Pan Sobotka jen sklízí, co zasel. ČSSD po roce 2010 porušila základní pravidlo fair play v politice a přenesla politický zápas z parlamentního kolbiště do volného prostoru. Iniciovala masové protivládní protesty za účasti odborů a různých skurilních iniciativ. Destabilizovala politickou scénu v přesvědčení, že až porazí protivníky, dostane vše zpět pod kontrolu. Místo toho postupně vybojovala vítězství pro Miloše Zemana a Andreje Babiše.

Andrej Babiš zvolil nynější začátek útoku citlivě: před trojími volbami, z nichž především ty komunální budou velmi významné. Sama aféra Sobotku bezprostředně neohrozí, ale ovlivní jejich výsledek. A pokud bude nevalný, může premiér záhy skončit jako mnozí jeho předchůdci. Oslabená a rozdělená ČSSD se pak ocitne na stejné hromadě politického harampádí, na níž už spočívá ODS a TOP 09. Není důvod se z toho radovat, pan Sobotka patřil kdysi k tomu lepšímu, co v ČSSD bylo.

Autor je politolog


Čtěte také:

Spory Sobotky a Babiše projedná koaliční rada

CIF24

Sobotka: Babiš využívá svých médií k tlaku na ČSSD

Mládek chce přihrát miliardu dolu Paskov. Babiš ale podporu OKD odmítá

  • Našli jste v článku chybu?