Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Demonstrace a otazníky

12. 2. 2016
Autor: čtk

Šest pražských demonstrací z minulé soboty stále visí ve vzduchu jako varování pro budoucnost. Tři pro- a tři protiimigrační akce během jednoho pražského odpoledne naznačily, že vítači uprchlíků (dohromady kolem 700 lidí) jsou v těžké defenzivě oproti odpůrcům migrace (asi sedm tisíc).

Tragédií je, že tradiční politické strany tohle téma nedokázaly realisticky zpracovat. Takže jim je vyrazili z rukou populisté. Tento moment může přeformátovat politickou scénu na léta. Nezvládnuté diskuze o migraci navíc utužily pakt Babiš–Zeman, který příští rok pravděpodobně vyústí v aranžmá Babiš premiér – Zeman prezident.

Podobně jako tradiční strany nezvládla sobotní demonstrace ani tradiční média. Referování o demonstracích začala relativizujícími informacemi o stovkách demonstrantů, pak přišla snaha rozsah protestů „vymlčet“ a nakonec se média zapojila do heroizace vlastního ohrožení ze strany demonstrantů.

Záhadný muž v hnědé bundě

Důležitým momentem bylo, jak do debaty vstoupily sociální sítě. Ty ukázaly, že jsou schopny nastolovat i vlastní agendu v podobě „muže v hnědé bundě“, který se motal na trase policie – zakuklení násilníci a chvílemi je i dirigoval.
Záběry jeho chování už „vymlčet“ nešly.

Dva dny poté se objevila informace, že chuligáni provokující proimigrační demonstranty jsou fotbaloví rowdies. To o lecčems svědčí, ale neříká to, proč byli zrovna tam a nechali se ovládat „mužem v hnědé bundě“, od nějž se policie nejdříve distancovala, aby ho pak označila za svého pracovníka.

Na druhou stranu „protestující“ z Thunovské ulice se ve srovnání s obdobnými demonstracemi chovali jako beránci, takže se člověk nemůže ubránit dojmu režírované akce. Mimochodem jestli právě tato skupina z Thunovské k večeru brutálně zaútočila na komunitní centrum Klinika, jak tvrdí jeho osazenstvo, proč je policie nesledovala po Praze už od odpoledne, když je tak dobře znala. A tak dál. Otázek kolem policejního zásahu je daleko víc. Doufejme, že na ně odpoví vyšetřování.


Čtěte také: Policie během demonstrací selhala, musí padat hlavy, tvrdí Pelikán


Nemůžeme od něj ale čekat politické kontexty, které se zásahem a vandalstvím sobotního odpoledne souvisejí. Po útoku na komunitní centrum se totiž zvedla prudká moralizující vlna, v níž se odrážely i boje na levici, jejichž smyslem je oslabit pozice prezidenta Zemana a ministra Chovance.

Minulý víkend vznikly v prostředí sobotkovské části ČSSD, Kalouskovy TOP 09 a různých občanských hnutí zárodky toho, co komunisté ve třicátých letech nazývali „jednotnou lidovou frontou boje proti fašismu“. To je možný předobraz budoucí české politiky – na jedné straně posilování populistů a na straně druhé snaha používat morální diskreditace jako nástroj politického boje.
Sobotní demonstrace byly pěkným průhledem do budoucnosti.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

EBF24

Praha zažila demonstrace odpůrců islámu, kritizovali migraci i Merkelovou

Policie hájí své zásahy během demonstrací, nechá je prověřit

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).