Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Zrady a protizrady v Praze

29. 10. 2015
Autor: ČTK

Už týden uplynul od „noci krátkých nožů“. V půl druhé ráno, ze čtvrtka na pátek, si začala zoufalá koalice na pražském magistrátu (ANO, ČSSD, Trojkoalice) vzájemně odvolávat svoje radní. Za nadšeného přispění opozice (TOP 09, ODS) chtělo by se dodat.

Zpočátku to měl být geniální tah: odvolá se jen radní Stropnický, který většině koaličních zastupitelů z mnoha důvodů vadil. Pučisté předpokládali, že se s tím Trojkoalice smíří, anebo nesmíří a odejde a na jejich místo přijde část TOP 09 kolem Jiřího Nouzy. Namísto toho nastalo divoké odvolávání radních, přesně v duchu Švejkova: „Zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku.“

Došlo přitom k sérii zrad a protizrad. ČSSD a většina klubu ANO předně zradily svého partnera z koalice. Topka zase zradila tu část ANO, která si myslela, že Stropnickým to končí. No a topka současně zradila opoziční ODS, která měla slib, že bude položena celá rada. Když už těch zrad a protizrad bylo příliš, raději se ve čtyři hodiny ráno zastupitelstvo rozpustilo. Co bude dál? Teoreticky jsou na stole dvě varianty.


Čtěte také: Pražská koalice se nerozpadá, tvrdí primátorka po odvolání čtyř radních


Další pokus o staronovou vládu nad Prahou, případně o jinou personální konfiguraci téhož, anebo předčasné volby, protože pražské zastupitelstvo je po volbách 2014 roztříštěno jako nikdy v minulosti.

Čekání na Babiše

Skupina v ANO kolem primátorky Adriany Krnáčové, ČSSD a část Trojkoalice by chtěly pokračovat v tomto projektu, jen neví jak. Proto toužebně čekají na čtvrteční sněm ANO, kde má také vystoupit Andrej Babiš, od něhož si znepřátelené strany slibují, že vnese do jejich řad jednotu. Podobnou spásu od Babiše ovšem čekali také zastupitelé v Ústí, Českých Budějovicích a dnes i v Opavě, ale nic nepřišlo, protože ani nemohlo. ANO je příliš spontánní struktura, kterou nespojují společné politické zájmy, natož myšlenky.


Čtěte také: Budeme pokračovat? Strany pražské koalice se znovu sejdou v pátek


Jediným nástrojem udržování jednoty proto může být jen to, co bylo kdysi typické pro komunistickou stranu – permanentní vylučování „úchylkářů a revizionistů“, centralistické práskání bičem a atmosféra permanentních čistek. Krátce to možná zafunguje, ale výsledkem bude nepřitažlivost hnutí a personální chudoba. Ani shora nadiktovaná jednota by ovšem nemusela stačit.

Úplně jiná koalice

V zákulisí totiž vzniká půdorys úplně jiné koalice: TOP 09, Trojkoalice, s podporou ODS a možná i Pirátů, jako nejvyšší společný jmenovatel zájmů těch, kteří říkají, že tímto by mohli zabránit rozpadu magistrátní struktury Prahy s rozpočtem přes 40 miliard korun.

Upřímně řečeno, tato koalice i přes tu nejlepší vůli bude fungovat do příští krize, která na sebe nenechá zase tak dlouho čekat. Krok B? V tomto smyslu by možným řešením bylo vypsat na podzim 2016 nové pražské volby, souběžně s volbami krajskými. Existuje jistá šance, že příští zastupitelstvo bude mít jasnějšího vítěze a současně by kraj Praha konečně sladil svůj politický cyklus se „zbytkem“ krajů, jak se o tom celá léta mluví a nic se pro to nedělá.

Autor je komentátorem Reflexu


Čtěte také:

V Praze může vzniknout „nové“ ANO. Bez Kleslové

CIF24

Vznik stabilní vlády v Praze znemožňují spory, Krnáčová ztrácí vliv natož myšlenky

Neschopný Stropnický? Krnáčová přebrala stavební předpisy do své gesce

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).