Menu Zavřít

Boj o Endesu pokračuje

19. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Španělsko

Madridský obchodní soud minulý týden odstranil poslední právní bariéru, která bránila uplatnění dvou soutěžících nabídek na převzetí španělské energetické skupiny Endesa. O největší španělskou elektrárenskou společnost tak budou moci svést přímý souboj domácí konkurent Gas Natural a německý koncern E.ON.
Souboj o ovládnutí velké energetické firmy trvá již přes rok. Gas Natural nabízí v současné době za Endesu 24,2 miliardy eur a má podporu španělské vlády. E.ON konkuruje nabídkou 36,5 miliardy eur.
Podle stanovených pravidel může začít nabídkový souboj, v němž o vítězi rozhodnou akcionáři Endesy. Akcie firmy stouply o 1,3 procenta na 37,20 eura a dostaly se již osm procent nad hodnotu nabídky E.ON 34,50 eura za akcii. Investoři sázejí na to, že E.ON svůj návrh ještě zvýší, analytici o tom však pochybují.
„Jsme s rozhodnutím velmi spokojeni, protože pro akcionáře znamená brzkou možnost volby mezi oběma nabídkami,“ řekl mluvčí Endesy agentuře Reuters. Nejspokojenější byla španělská stavební firma Acciona (s 21 procenty největší akcionář Endesy), jejíž akcie stouply o 3,5 procenta a zaznamenaly nejvýraznější růst mezi hlavními indexy madridské burzy.
Když zvítězí E.ON, bude se jednat o dosud největší převzetí v energetickém sektoru na světě a první velkou zahraniční akvizici ve Španělsku. Přibráním Endesy by se E.ON stal největší světovou plynárenskou a elektrárenskou společností, přičemž by se dostal na trhy jižní Evropy a Latinské Ameriky.

  • Našli jste v článku chybu?