Menu Zavřít

Boj o únik z provazů

3. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Dokáže bývalý boxer Thomas Fischer zachránit banku před K. O.?

Thomas Fischer převzal od Nového roku snad nejtěžší úkol mezi německými finančníky. Jako nový generální ředitel problematické banky veřejného sektoru WestLB se tento šestapadesátiletý Berlíňan musí potýkat s účetnictvím zatíženým nedobytnými pohledávkami, špatnou pracovní morálkou a možným snížením ratingu AA úvěruschopnosti banky, jakmile v červenci příštího roku ztratí hýčkané státní záruky za své dluhy. Düsseldorfskou banku dotlačily ke dnu roky politicky motivovaných půjček a katastrofální program mezinárodní expanze. “Fischer musí obnovit zdraví účetnictví a najít novou přesvědčivou strategii,” soudí Stefan Best, analytik sledující úvěruschopnost WestLB pro ratingovou agenturu Standard & Poor's.
Fischer, veterán z Deutsche Bank, který o svých plánech zatím veřejně nepromluvil, sdělil špičkovým manažerům v novém působišti, že se hodlá zaměřit na obnovu výdělečné schopnosti WestLB. Předseda dozorčí rady Bernd Lüthje srší jistotou, že to Fischer dokáže. “Po restrukturalizaci se WestLB vrátí ke své původní ziskovosti,” tvrdí Lüthje. Avšak sanace třetí největší banky s kapitálem ve výši 360 miliard dolarů způsobila předloňskou ztrátu dvou miliard a jen v první polovině minulého roku ztrátu 240 milionů dolarů.

Obavy politických šéfů.

Fischerův první letošní úkol bude navrátit bance ziskovost. Jeho strategií je zbavit se nedůležitých divizí a ostřížím zrakem hlídat rizika. Od chvíle nástupu nového šéfa prodala WestLB londýnský makléřský podnik Panmure Gordon bance Lazard za zhruba osmnáct milionů dolarů. WestLB rovněž začala rušit londýnskou divizi podnikového financování metodou principal finance (bankovní verze investic soukromého kapitálu), která s bývalou šéfkou Robin Saundersovou přišla před rokem o 880 milionů dolarů jen kvůli jediné špatné investici.
Zatímco Fischer se zbavuje pochybných aktiv, přes rameno mu úzkostlivě nahlížejí političtí šéfové Severního Porýní-Vestfálska, spolkové země držící 43,2 procenta akcií Landesbank NRW, mateřské organizace WestLB, a také top manažeři dvou nejmocnějších asociací spořitelen země, jež vlastní téměř celý zbytek. Obávají se, že po nich WestLB bude chtít, aby její ztenčenou rozvahu doplnili novým kapitálem.
Zastánci tvrdí, že pokud někdo dokáže vymotat WestLB z provazů, je to právě Fischer. Původně amatérský boxer pracoval na dvou pozicích v Deutsche Bank, naposledy jako člen správní rady odpovědný za rizikový management. Tuto pozici opustil předloni poté, co prohrál boj o moc s generálním ředitelem Josefem Ackermannem. Fischer dobře chápe zvláštnosti státního sektoru, protože v letech 1995 až 1998 úspěšně pracoval jako generální ředitel stuttgartské spořitelny Landesgirokasse.
Hlavní otázkou zůstává, jestli Fischer dokáže najít strategii, která zvýší ziskovost WestLB do poloviny příštího roku. Jakmile banka přijde v důsledku rozhodnutí Evropské komise z roku 2001 o státní záruky (protože záruky představují nepřiměřené dotace), její rating spadne o dva až tři stupně. Pokud se dostane na hodnocení BBB, mohlo by se bance prodražit získávání peněz na mezibankovním trhu až o pět set milionů dolarů ročně. Chce-li Fischer přesvědčit agentury, aby WestLB udělily vyšší hodnocení, musí zvýšit ziskovost banky a přijít s důvěryhodnou dlouhodobou strategií.
Analytici za nejlepší možnost považují posílení vztahů – případně fúze – s některou ze spořitelen, k nimž je WestLB přidružená. Ty by jí mohly zajistit levné zdroje financí od svých vkladatelů, a navíc i řadu obchodních příležitostí. Fischer musí zároveň začít poskytovat půjčky Mittelstandu – malým a středně velkým společnostem, jež tvoří páteř ekonomiky Severního Porýní-Vestfálska.
Pro Fischera představuje WestLB největší manažerskou výzvu. Pokud banku v rozumné době nedokáže vrátit do kladných čísel, bude zřejmě rozdělena a její majetek rozprodán. Tomuto knockoutu by se přitom bývalý boxer rád vyhnul.

Generální ředitel Nová krev pro WestLB

  • JMÉNO Thomas Fischer
  • NAROZEN 1947, Berlín
  • VZDĚLÁNÍ PhD, ekonomie, Freiburská univerzita, 1981
  • KARIÉRA 1981-85 Varta Batterie, podnikový ekonom
  • 1985-95 Deutsche Bank, šéf finančních derivátů, předseda, výbor pro management rizik
  • 1995-98 Landesgirokasse Stuttgart, zástupce generálního ředitele, pak generální ředitel
  • 1999-2002 Deutsche Bank, člen správní rady odpovědný za management rizik
  • 2004 WestLB, generální ředitel
  • ZÁJMY Bývalý amatérský boxer

Zdroj: BusinessWeek

KL24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jana Fantová, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?