Menu Zavřít

Bonusy na Wall Street dosáhly rekordních výšin. Zaměstnanci si přišli v průměru na necelých šest milionů korun

8. 4. 2022
Autor: Depositphotos
  • Firmy na Wall Street letos vyplácely svým zaměstnancům rekordní roční odměny

  • Průměrný pracovník si přišel v přepočtu na 5,8 milionu korun. Celkem společnosti v bonusovém období rozdaly více než bilion

  • Podle newyorského státního kontrolora by se štědré odměny v příštím roce opakovat nemusely - tedy za předpokladu, že nedojde k výraznějšímu oživení ekonomiky


Jak pomoci zaměstnancům překonat inflaci? Zvyšte jim roční bonusy. Tak k tomuto problému alespoň přistoupily firmy z Wall Street, které svým pracovníkům podle odhadů newyorského státního kontrolora Thomase DiNapoliho dopřály za loňský rok odměny v rekordní výši 257, 5 tisíce dolarů (zhruba 5,8 milionu korun), což je o 20 procent víc než v předloni. Informoval o tom zpravodajský web CNN.

Vzhledem ke skutečnosti, že odvětví cenných papírů pokrývá pět procent zaměstnanců soukromého sektoru v New Yorku a jejich platy představují zhruba pětinu mezd, jsou vysoké odměny dobrou zprávou nejen pro samotné pracovníky, ale i pro daňovou pokladnu. V důsledku rekordně vysokých výplat v roce 2021 tak město překročí očekávané příjmy z daně z příjmů.

Nejvíce zaměstnanců dostává benefity v bankovnictví. Firmy se nyní zaměřují na péči o zdraví svých lidí
Přečtěte si také:

Nejvíce zaměstnanců dostává benefity v bankovnictví. Firmy se nyní zaměřují na péči o zdraví svých lidí

Během bonusové sezóny, která trvá od prosince do března, vyplatila Wall Street celkem 45 miliard dolarů (přes bilion korun), což je o osm miliard více, než jaký byl celkový objem odměn v loňském roce. Konkrétní výše peněz, kterou jednotliví pracovníci obdrželi, se pak samozřejmě odvíjela od toho, kolik si zaměstnavatelé na letošek vyčlenili.

Například známá investiční banka Goldman Sachs uvedla, že si na odměny loni vyhradila 17,7 miliardy dolarů (asi 397,5 miliardy korun) - ve srovnání s rokem 2020 o třetinu více. To jinými slovy znamená, že 43 900 zaměstnanců dostalo v průměru 404 tisíc dolarů. V uvedené částce je ale kromě odměn započtena i samotná mzda.

Příští rok budou odměny pravděpodobně menší

Že by se z rekordních bonusů stal jakýsi precedens pro další roky, nebo při nejmenším ten následující, se každopádně očekávat nedá. Dle DiNapoliho tomu stojí v cestě nepravidelné, respektive nejisté hospodářské oživení.

Koronavirová pandemie je sice, zdá se, již definitivně na ústupu, tempo růstu je však stále relativně pomalé. Navíc místo ní vyvstal zcela jiný, o dost závažnější problém, který nepřímo poškozuje americkou ekonomiku a kvůli němuž by mohlo dojít na krácení odměn: „Trhy jsou neklidné, protože zotavení ostatních sektorů zůstává pomalé a nerovnoměrné a Rusko vede neomluvitelnou válku proti svobodě Ukrajiny.“

V amerických přístavech hrozí stávky dělníků. Pro dodavatelský řetězec by znamenaly další šok
Přečtěte si také:

V amerických přístavech hrozí stávky dělníků. Pro dodavatelský řetězec by znamenaly další šok

Má-li se New York stát ekonomicky stejně silným jako před nástupem covidu, je podle něj zapotřebí, aby se sešlo hned několik faktorů zároveň. Vzpamatovat se musí zdejší maloobchod, cestovní ruch, stavebnictví i další sektory, tvrdí DiNapoli.

EBF24

Ovšem i kdyby byly všechny tyto podmínky splněny, faktem je, že značná část Newyorčanů na podobně vysoké odměny, z jakých se těší lidé pracující na Wall Street, stejně nedosáhne. Je to dáno tím, že téměř třetina celé americké pracovní síly vydělává méně než 15 dolarů na hodinu (337 korun), takže jejich bonusy, stejně jako základní mzda, mají namísto šesti číslic pouze pět - tedy v tom lepším případě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).