Menu Zavřít

Boom ojetin

11. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Registrace vozidel

WT100

Po třičtvrtě roce jsou k dispozici první reálná data, na jejichž základě lze vyhodnotit negativní efekt loňské novely zákona provozu na silničních komunikacích, která zcela zrušila omezení dovozu ojetých automobilů. Dřívější analýza týdeníku EURO (26/2006) se potvrdila – v Česku došlo k boomu dovozu ojetin.
Na datech registrací za letošní první čtyři měsíce lze vidět srovnání období, v němž už zákon vstoupil v platnost, s obdobím, kdy registrace omezovaly restrikce. Registrace nových vozidel rostly v první třetině roku tempem zhruba o 7,8 procenta. I před novelou zákona bylo zavedeným trendem, kdy ojetiny získávaly navrch nad novými vozy o jednotky procent. Dle úzu předchozích let se tedy dalo očekávat, že registrace ojetin porostou o přibližně devět až deset procent. Jenže letošní registrace ojetých vozů ve srovnání s adekvátním obdobím loňského roku vzrostly o alarmujících více než 52 procent.
Situaci, kdy Česko zaplavují tisíce vozidel starších patnácti let s nevyhovující kvalitou může zabránit jedině prováděcí vyhláška k novele zákona, kterou ministerstvo dopravy už téměř rok připravuje. A ještě nějaký čas to zřejmě potrvá. Mluvčí ministerstva Karel Hanzelka říká: „Termín vydání vyhlášky ještě stále není znám.“

  • Našli jste v článku chybu?