Menu Zavřít

Bouzov zůstane státu. Německý řád se žalobou neuspěl

24. 8. 2016
Autor: CC BY 2.0: Jakub Sokolovsky

Jedna z nejznámějších moravských památek, hrad Bouzov na Olomoucku, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodl o tom dnes olomoucký okresní soud, který zamítl žalobu Německého řádu na Národní památkový ústav (NPÚ).

Podle soudu není žaloba důvodná. Zástupci řádu se domáhali vrácení hradu i jeho mobiliáře s tím, že jde o jejich historický majetek. NPÚ hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, podle památkářů nemá řád na navrácení památky zákonný nárok.

Obě strany od června zahrnovaly soud mnoha listinami a důkazy, čerpaly například z archivu či bezpečnostních složek. Řád žádá vydání hradu, zpět chce hradní komplex i mobiliář. Podle zástupců NPÚ však žalobce nesplnil ani jednu ze zákonem stanovených podmínek.

Hrad Bouzov byl založen na počátku 14. století. Řád německých rytířů (od roku 1929 Německý řád) jej získal na konci 17. století. V držení řádu zůstal hrad až do října 1938, kdy ho nacisté zkonfiskovali a spolu s dalším řádovým vlastnictvím předali do německé správy. Hrad získal šéf SS Heinrich Himmler, v době okupace byl Bouzov sídlem přepadového oddílu SS. Po válce byl Bouzov konfiskován a od roku 1945 je majetkem státu. Německý řád o hrad usiluje od roku 1998.

Hrad patří mezi nejnavštěvovanější památky na střední Moravě, loni sem zavítalo téměř 100 tisíc návštěvníků.

Čtěte také:

WT100

Kardinál Vlk: Nechte být církevní restituce

Ministryně znárodňující, spící


  • Našli jste v článku chybu?