Pražské restaurace vytáhly do boje o vánočního hosta ten nejtěžší kalibr. Církvím, jež slouží svátky za syna božího, který se narodil v chlévě a chodil bos, to může připadat jako rouhání. Gurmeti ale do takového Flambée nebo k Paukertům bosi nechodí. Myslete si o tom, co chcete. Napřed je třeba oba extrémy vyzkoušet. Snazší bude začít u stolu.
V Paukertově rybárně lákají klientelu - jak jinak - na rybí speciality, ovšem v netradiční volbě surovin i úprav. Takovou Bouillabaisse „počeštili“ a v rámci vánočního menu ji předkládají coby Třeboňskou bujabézu ze tří druhů sladkovodních ryb, ráčků a mušlí. „Nastartovat“ se lze Vánočním aspikem z chobotnice se šalotkou a dorazit Vařeným bretaňským humrem s bylinkovým máslem, fettucini, cherry rajčátky a plátky parmazánu. U vědomí, že pochoutky sváteční jsou přislíbeny jak chudým, tak panovníkům, připravili zde v pravý čas další novinku. Pokud se komukoli bude „důstojnický klub“ vlastní restaurace zdát cenově nedostupný, může dosyta pojíst v nové prostoře „jídelny pro posádku“, zbudované ve vlastním lahůdkářství. Pokrmy zde jsou ustrojeny v téže „lodní kuchyni“ a dávají nahlédnout do kulinářských kreací z ryb a mořských plodů všech slaných vod světa.
Zcela v mantinelech svých intencí uchystal meníčko Dušan Jakubec z restaurantu Flambée. U příležitosti zařazení restaurace mezi ty, jež ve svých zdech hostí udivující projekt Dépositaire Moët Chandon, podřídil volbu jídel prestižním enotékovým ročníkům vín. Ve Flambée se už dotýkáme stolu římských císařů. Posuďte: vedle capuccina z mořských ježků může obstarat entrée risotto s plátky bílého lanýže a zlata (sic!). Hlavním chodem jsou zprudka pečená prsa královského holuba s vinaigretem z kešu ořechů, krvavou omáčkou a cibulovými tortellini. Pokud dodržíte „návod“, dopřejete si k němu Dom Pérignon Enotheque 1985 second plenitudeBez sektu stojí toto menu dva a půl tisíce. A kdo by přece meditoval o přiměřenosti menu vánočním svátkům, nechť uváží, že je psáno: Ježíš Nazaretský vyhnal kupčíky z chrámu. Naopak psáno není: Vyhnal je od Jakubce.