Menu Zavřít

Boží mlýny melou lidovce

4. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Náměstek primátora a podnikatel čelí obvinění

Ostravskou radnici zasáhl koncem března skandál: na podnět Komise pro cenné papíry obvinila policie dlouholetého náměstka primátora za KDU-ČSL Zbyňka Pražáka, že výrazně přispěl k pádu investičního fondu Kredital. Ten svého času patřil k nejsilnějším fondům na Moravě. Společně s Pražákem byl z podílu na tunelování fondu obviněn i kontroverzní severomoravský podnikatel Petr Kucharčík. Oba muži se při svých podnikatelských aktivitách setkali v řídících orgánech nejedné soukromé společnosti. Fond Kredital je však jediným subjektem, kvůli jehož podnikání jsou společně stíháni.
Pražák a Kucharčík jsou obviněni z hospodářských trestných činů s celkovou škodou takřka 238 milionů korun. Podaří-li se policii prokázat jejich provinění, jichž se měli dopustit v období od srpna 1996 do března 2000, hrozí jim až 12 let vězení.

Podnikáme s cizím.

Kredital založil Pražák se svými partnery koncem prosince 1991. V rámci druhé vlny kuponové privatizace postupně přesvědčili více než padesát tisíc vesměs drobných vkladatelů z Ostravska, kteří do fondu vložili své peníze. V polovině devadesátých let tak činilo základní jmění fondu více než 1,4 miliardy korun. Představitelé Kreditalu za získané finance nakupovali akcie jiných firem, investovali však natolik špatně, že se v roce 2000 fond ocitl v nucené správě a vzápětí valná hromada rozhodla o jeho likvidaci. Právě podezřelé obchody s cennými papíry, které připravily drobné vkladatele o jejich peníze, jsou příčinou současných potíží obou mužů. Pražák totiž za fond rozhodoval jako předseda představenstva a Kucharčík Kredital řídil z pozice ředitele.

MMF24

Obvinění odmítám!

Ze sdělených obvinění vyplývá, že vyšetřovateli Úřadu finanční kriminality a ochrany státu Policie České republiky se podařilo zpochybnit činnost především Zbyňka Pražáka. Charakter klasifikovaných trestných činů napovídá, že se policie po letech zdánlivé nečinnosti již nebojí sáhnout k nepříliš často užívanému pojmenování podezřelých obchodů za pomoci trestního řádu.
Petr Kucharčík čelí v této kauze pouze jedinému obvinění, a to z trestného činu zneužívání informací v obchodním styku se škodou přes 72 milionů korun, která měla být způsobena Kreditalu a profitovat z ní měla britská společnost Plena. Náměstku ostravského primátora ale vyšetřovatel kromě účasti na stejném činu tlumočil také obvinění za trestné činy porušení povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. V těchto případech škoda přesahuje 165 milionů korun. „Obecně se dá říci, že oba obvinění se za fond rozhodujícím způsobem podíleli na obchodech s cennými papíry v rozporu se zákonem. Mnoho z obchodů přitom bylo výrazně nevýhodných pro investiční fond Kredital. Od spřízněných společností nakupovali různé akcie za vyšší ceny, než byla jejich tržní hodnota, a v krátké době je naopak prodávali jiným spřízněným firmám hluboko pod cenou. Doplatili na to drobní akcionáři,“ uvedl státní zástupce Karel Kalda. „Obvinění je nesmyslné a vykonstruované,“ reagoval Pražák. Z pozice náměstka primátora pro kulturu a sociální problematiku ovlivňuje život Ostravy již od roku 1990 a své funkce se nemíní vzdát ani nyní. Rezignovat nechce, přesto však nabídl své osmnácté - tedy prakticky nevolitelné - místo na koaliční kandidátce pro parlamentní volby. Podporu mu vyjádřil i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který bez ohledu na složitost případu počátkem minulého týdne sebevědomě prohlásil: „Tady není žádný podklad pro trestní stíhání a jsem přesvědčen, že pokud bude řízení probíhat, skončí osvobozujícím rozhodnutím.“ Pražák i Kucharčík, který odmítá stíhání jakkoliv komentovat, proti obvinění podali odvolání.

Podezřelé obchody.

Z neoficiálních policejních zdrojů vyplývá, že kriminalisté se zkoumáním pádu Kreditalu zabývali již od roku 2000. Podkladem pro sdělení obvinění se jim však stalo až trestní oznámení, které 18. prosince 2001 podepsal za Komisi pro cenné papíry její předseda František Jakub. Oznámení s největší pravděpodobností ale vzniklo až poté, co kriminalisté požádali zástupce Komise o odborné posudky některých transakcí, které za Kredital provedli jeho nejvyšší představitelé. Z řady zkoumaných obchodních případů, které policie použila jako podklad pro sdělená obvinění, lze zmínit například transakci z konce května 1997. Kredital tehdy nakoupil od obchodníka s cennými papíry, společnosti Forest Broker, dvanáct tisíc kusů akcií Spolku pro chemickou a hutní výrobu za 985 korun za kus. Ještě týž den ale cenné papíry prodal firmě Akcie Morava po 140 korunách za kus. Touto jedinou transakcí fond prodělal přes deset milionů korun. Obchod schválil z pozice předsedy představenstva právě Pražák. V té době byl navíc prokuristou firmy Akcie Morava Petr Kucharčík, který byl současně členem dozorčí rady Kreditalu.
Ostatně podezřelé obchodování s cennými papíry, v němž roli hraje mimo jiné právě firma Akcie Morava, bylo již zhruba před rokem důvodem pro dosud trvající obvinění Kucharčíka a dalších čtyř vysokých manažerů pro podvod. Policie se domnívá, že společně zorganizovali obchod s cennými papíry, kterým připravili Železárny a drátovny Bohumín a Spolchemii o více než dvě miliardy korun. Řada osob zapletených do těchto obchodů figuruje i v kauze Kreditalu, na jejímž zmapování policie v těchto dnech začala otevřeně pracovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).