Menu Zavřít

Braník se vrací na pivní mapu

15. 5. 2017
Autor: Euro.cz

Nemají vlastní technologii ani pořádnou hospodu, přesto stojí za pozornost. Hlavní rozmach přitom ještě Zemský pivovar čeká

I když se tu poslední pivo uvařilo v roce 1899, prostory po ledárně či spilce jsou stále zachované. I to byl jeden z důvodů, proč se sedm mužů před několika lety rozhodlo, že v historickém a památkově chráněném Dominikánském dvoře v pražském Braníku obnoví výrobu piva. „Impulzem bylo ukázat českému národu, že neexistuje jen ležák, ale dalších 400 druhů piva“ přibližuje zrod Pavel Prchal. Jedním dechem doplňuje, že motivem bylo i obnovení řemeslné výroby piva v Braníku.

Rozsáhlý - a značně zdevastovaný -Dominikánský dvůr dostali v roce 2014 od města k padesátiletému pronájmu. A začali pracovat na rekonstrukci. Během tří let by tu měl vzniknout pivovar s restaurací a hotel s lázněmi.

Dnes ve dvoře funguje skromná hospůdka s rozsáhlou zahrádkou, letní divadelní scénou a několikrát do roka zde probíhají pivní festivaly. Zemský pivovar je tak nyní létajícím podnikem, který svá piva vaří u jiných. V současnosti využívá volné kapacity v Chotěboři či u Hendrycha ve Vrchlabí.

Pavel Prchal už teď ví, že příští rok bude muset najít další pivovar. Z loňských tří tisíc hektolitrů je letos v plánu zvýšit produkci na pět tisíc hektolitrů. „I proto postavíme vlastní minipivovar, který po rekonstrukci Dominikánského dvora přesuneme sem“ dodává.

Kromě toho plánují i další expanze.

Pivo, které je dnes k dostání zhruba v osmdesáti pražských restauracích, by se mělo od začátku příštího roku objevit i v dalších krajských městech. A řeší se i zahraničí. „Právě probíhá průzkum na chorvatském a srbském trhu, zajímáme se i o Polsko“ nastiňuje Prchal.

Každé pivo má svého sládka

Specialitou Zemského pivovaru je, že nemají jednoho sládka. Pro každé své pivo si vybírají specialistu, který má k danému typu nejblíže. A tak často spolupracují i se zahraničními sládky - především u svrchně kvašených speciálů. My však ochutnali piva s českým otiskem.

Jako první to byl Zemský ležák (0,5 litru za 35 korun), který uvařil Oldřich Záruba z pivovaru Chotěboř. Světlý ležák s pěti procenty alkoholu voní po sladu, v ústech vše přebíjí příjemná hořkost a celý požitek završuje velmi dobrá pitelnost.

Okusili jsme i svrchně kvašený speciál Irish Red Ale (0,4 litru za 41 korun) nesoucí podpis Roberta Fraňka působícího v pivovaru v Kamenici nad Lipou. Silné pivo s 5,7 procenta alkoholu doprovází těžší vůně citrusových plodů, v chuti se projevuje razantní hořkost (nesrovnatelná s předchozím ležákem) zakončená bylinkovou tečkou.

Ať už jde o spodně nebo svrchně kvašené pivo, Zemský pivovar zvládá vše na velmi vysoké úrovni. Až se ktomu přidá zrekonstruovaný Dominikánský dvůr, zážitek bude dokonalý. •

bitcoin_skoleni

Zemský akciový pivovar Branická 44, Praha 4 SLÁDEK: Oldřich Záruba, Robert Franěk a další NABÍDKA: spodně + svrchně kvašená piva CO DOPORUČUJEME: skutečně hořký speciál Irish Red Ale OTEVŘENO: hospůdka v Dominikánském dvoře každý den od 16.00 do 22.00 (kromě pondělí)

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?