Menu Zavřít

Bratrstvo Čunkovy pracky

27. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Kapitola CVIII

Zlidovělý Bursík * Jemné naznačení ztráty * Jak ignorovat zákon

Zlidovělý Bursík

Naběhl si sebevědomý šéf Strany zelených Martin Bursík a propadl se do pasti, vybudované snad přímo Bratrstvem Čunkovy pracky. Zamávala moc s panáčkem, utrhla ho od reality až příliš snadno. Trapno pohledět. Ztratil byť i jen zdání oprávněně kritizovat případný Čunkův návrat do vlády.
Protože proč by se Čunek nemohl vrátit, když Bursík ve vládě stále je, a přitom akceptoval stejně podezřelý postup orgánů (ne)činných v trestním řízení, konkrétně státního zastupitelství (chce se psát „státního zastavovatelství“), jako Čunek? Státní zástupkyně by jistě souhlasila, kdyby Bursík trval na prošetření byť i jen stopy k němu mířícího podezření!
A to má nový trestní kodex ještě posílit postavení státního zastupitelství! To už můžeme rovnou zrušit volby i Parlament, protože o tom, kdo bude či nebude ve vládě, bude v posledku rozhodovat státní zastupitelství. Jeden se na špatném bočku vyspí a někdo ho po ránu spatří s tváří krabatou - a šup, už bude mít sděleno obvinění!
A jiný se bude vláčet s igelitkami plnými chechtáků, bude s nimi harašit a ukládat je v hotovosti a vybírat je a převádět je všelikam a stále dokola a onen zase bude pronajímat barák a mít zajímavě „zoptimalizované“ daně - a obviněni, ba ani prošetřeni nebudou. Protože někdo na jejich konání apriori nic k prošetření neshledá.
No, nadělal si Bursík těžko identifikovatelné šmouhy na pověsti a udělal si je sám. A má to ještě hroznou nevýhodu. Kdyby byly ty šmouhy na pověsti konkrétní, mohly by být konkrétním vyšetřením vymazány. Ty nejasné však zůstávají natrvalo a drží se pověsti jako svízel přítula.

MMF24

Jemné naznačení ztráty

Írán v prosinci loňského roku podepsal s čínskou společností Sinopec dohodu o rozvoji velkého ropného pole Jadavaran v hodnotě dvou miliardy dolarů. Sinopec se zavázal odebírat íránský plyn po dobu 25 let v celkovém objemu deseti milionů tun. Transakce byla uzavřena již v roce 2004, jednání o podrobnostech kontraktu, který se snažily Spojené státy překazit, se ale protahovala. Čínští činitelé zdůrazňovali, že příčinou odkládání podpisu byla obtížná obchodní vyjednávání, která jsou pro Írán typická, nikoli hrozby sankcí OSN za íránské rozvíjení jaderného programu. Washington, který vede mezinárodní úsilí zabránit Íránu ve vývoji jaderných zbraní, odrazuje zahraniční firmy od investování v této zemi.
Írán, který má druhé největší ropné (po Saudské Arábii) i plynové (po Rusku) rezervy na světě, dohodou s Číňany jemně naznačil západním energetickým koncernům, o co přicházejí, když slepě následují politiku USA.

Jak ignorovat zákon

V prosinci 2007 zveřejnila Česká televize vyjádření náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače k otázce devastace komunikací přetíženými kamiony. Reportér se zajímal, proč ministerstvo rozeslalo policii a celníkům jakési stanovisko, které je zcela v rozporu s takzvaným silničním zákonem. Ústředním problémem je, že přetížené kamiony vytlačují do vozovky koleje, které i při suché, natož při kluzké vozovce významně ohrožují bezpečnost silničního provozu. Tyto koleje vznikají tím rychleji, čím více přetížených kamionů po nich přejede. Technicky a polopaticky: čím větší zatížení na nápravu, tím větší škoda vzniká. Proto se u kamionů provádí měření, jak jsou jednotlivé nápravy zatíženy.
Náměstek však rozeslané stanovisko hájí a tvrdí, že přetížení jednotlivé nápravy nevadí a silnici neškodí, je-li zachována celková hmotnost vozidla. Na kameru doporučil „postupovat ne striktně podle zákona“ (!). Lidé by prý neměli být „perzekvováni zákonem“.
Bude asi zapotřebí, aby se tohoto veřejně šířeného návodu ignorovat zákon chopil šikovný právník a v rámci první nehody, u níž bude podezření, že roli mohly sehrát vyjeté koleje od kamionů, zažaloval též ministerstvo dopravy či náměstka - ať už bude kdekoliv.
Korunu tomu dodává pražský magistrát, který ruší pevně zabudované váhy náprav kamionů na příjezdu do Prahy. Za dopravu odpovědný radní Šteiner se o své (ne)kompetenci s médii vůbec nebaví. Primátor Bém by se tedy měl psychicky připravit na situaci, až jejich preference odejdou za těmi váhami a voliči se s nimi budou bavit jako radní Šteiner. Poděkovat pak mohou sami sobě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).