Menu Zavřít

Brexit: Airbus pohrozil Londýnu, že vyklidí továrnu

12. 6. 2017
Autor: Airbus

Pokud by zaměstnanci Airbusu nemohli po brexitu volně vstupovat do země, evropské letecké konsorcium varuje, že přemístí výrobu mimo Velkou Británii. Postavit novou továrnu je snadné, poznamenal ředitel Airbusu Fabrice Bregier.

Airbus by podle vlastního prohlášení mohl napříště stavět letadla mimo Velkou Británii, pokud by po plánovaném vystoupení z Evropské unie jeho zaměstnanci nemohli cestovat do země bez problémů.


Přečtěte si také:

Vyhoďme ho z kola ven aneb Kdy musí aerolinky platit odškodné?

 Letadla United Airlines


„Všichni zaměstnanci by i po Brexitu měli mít možnost jednoduše cestovat do Velké Británie,“ citovala agentura Reuters z rozhovoru manažera Airbusu Fabrice Bregiera pro list Sunday Times. Další podmínkou pro setrvání na stávajícím působišti je to, že Britové neuvalí na letecké komponenty žádné zvláštní dovozní clo.

 Šéf Airbusu Fabrice Bregier si zaměstnance celními kontrolami po Brexitu zdržovat nenechá Šéf Airbusu Fabrice Bregier si zaměstnance celními kontrolami po Brexitu zdržovat nenechá

Regulační předpisy musejí být spolehlivé. „Postavit takřka kdekoli na světě továrnu pro novou výrobu je snadné. Dostali bychom pro to četné nabídky,“ podotkl Bregier. Airbus ve Velké Británii ve dvou továrnách zaměstnává na 10 000 lidí.

Vítr do plachet Boeingu

Britové si vystoupení z Evropské unie odhlasovali v referendu v červnu 2016. Jedním z argumentů pro tento krok byla větší kontrola nad přistěhovalectvím. Vnitřní trh Evropské unie naproti tomu těží z volného pohybu pracovních sil, které mohou žít a pracovat v kterémkoli ze států Unie.

Šéf koncernu Tom Enders nedávno prohlásil, že Airbus doufá v pokračující volný pohyb lidí. Každá celní závora by podle něj ovlivnila konkurenceschopnost amerického rivala - Boeingu.

CIF24

O letectví dále čtěte:

USA subvencovaly Boeing, Evropě to ale nijak moc neuškodilo

Trump chce zprivatizovat řízení letového provozu. Aerolinky mají smíšené reakce

Brusel znovu udělil aerolinkám miliardové pokuty za kartel

Londýn už z Unie nespěchá, přečtěte si více:

Londýn oddaluje jednání o brexitu


  • Našli jste v článku chybu?