Menu Zavřít

Brexit odkládá zvýšení sazeb Fedu

30. 6. 2016
Autor: ČTK

Až bude příští měsíc zasedat americká centrální banka Fed, zvýšení úrokových sazeb, o kterém se v posledních měsících tolik mluvilo, téměř jistě nenastane. Důvodem je výsledek britského referenda o setrvání v EU, po kterém americký dolar značně posílil, a výnos z amerických dluhopisů poklesl.

Fed se ke zvýšení sazeb odhodlává již dlouho, očekávané červnové zvýšení narušila negativní čísla z amerického trhu práce. Některé kroky Fedu naznačovaly, že k růstu úrokových měr dojde brzy, možná už v červenci.

Ale přišel brexit a jakékoli diskuze budou s velkou pravděpodobností alespoň na čas utlumeny. „V dohledné době můžeme na zvýšení sazeb zapomenout,“ řekl Thomas Costerg, ekonom banky Standard Chartered. A ve středu to naznačil také člen rady guvernérů Fedu Jerome Powell.

Trhy si navíc myslí, že v příštích několika měsících je pravděpodobnější než růst sazeb jejich snížení. Zároveň vidí nejbližší termín pro zvýšení úroku až v roce 2018. Soudě alespoň podle měnových derivátů, s nimiž investoři spekulují na pohyby úrokových měr.

Také analytici velkých amerických bank revidovali své dřívější prognózy. Bank of America Merrill Lynch a JPMorgan nově odhadují zvýšení sazeb na letošní prosinec.

Přečtěte si komentář Vladana Gallistla k měnové politice v USA:

Americká centrální banka Fed vládne všem

Vladan Gallistl

Dosavadní prognóza Fedu počítala s jedním až dvěma navýšeními sazeb tento rok (loni v prosinci mluvila ještě o čtyřech zvednutích) a postupným růstem k úrovni 2,5 procenta v roce 2018. Aktuálně jsou úrokové míry Fedu v pásmu mezi 0,25 a 0,5 procenta.

ebf - tip - debata

Šéfka Fedu Janet Yellenová se sice k současné situaci zatím nevyjádřila, ale již dříve prohlásila, že brexit představuje riziko, které může ohrozit výhled americké ekonomiky.

O možném snížení sazeb a dokonce i dalším kole kvantitativního uvolňování mluví i investor a analytik Peter Schiff. „Yellenová by mohla brexit použít jako výmluvu pro snížení sazeb a čtvrté kolo kvantitativního uvolňování,“ prohlásil pro televizi CNBC. Bez brexitu by podle Schiffa zůstaly sazby také blízko nuly, ale Fed by musel přiznat, že za tím stojí domácí ekonomické potíže.

V kauze Panama Papers uvízli také Američané. Čtěte:

Panamské dokumenty líčí, jak klienti z USA ukrývali miliony

Fotografie
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).