Menu Zavřít

Brexit: Šok pro ekonomiku

24. 6. 2016
Autor: Euro

Propad britské libry na jednatřicetileté minimum a brutální propad světových burz na celém světě včetně pražské. Poklesy cen ropy, hliníku, měďi a naopak růst cen zlata. A Němci i nadále neuznají rozhodující gól z finálového utkání fotbalového šampionátu z roku 1966. To je první důsledek rozhodnutí britských voličů odejít z Evropské unie.

Světové burzy ale nebudou největším poraženým. Bude jím především britská ekonomika. Kvůli nejistotě odloží britské firmy investice a domácnosti omezí útratu už jen z toho důvodu, že bude hrozit pokles cen britských akcií, dluhopisů a nemovitostí, což sníží jejich bohatství. A zchudnutí není nic, co by povzbuzovalo chuť utrácet.

Hospodářství navíc nepomůže ani oslabení libry, která se propadla až o jedenáct procent, což je nejvyšší pokles od roku 1992, kdy libra podlehla útokům investičního mága George Sorose. A to z jednoduchého důvodu: britská ekonomika je v současnosti závislá na službách, které oslabení měny zas až tak neovlivní. Daleko výraznějším bude zmenšení sektoru služeb.


Aktuální vývoj po britském referendu sledujte na Euro.cz ONLINE


Řada amerických, evropských a japonských bank avizovala dopředu, že odejde z Londýna v případě Brexitu. V současnosti totiž mohou z Británie prodávat díky takzvanému evropskému pasu v celé Evropské unii. Mezi nimi je například americká JPMorgan. Z britské metropole tak odejdou desítky tisíc dobře placených pracovních míst, což následně ovlivní drahé restaurace, fitka, hotely a další služby, které finančníci spotřebovávali. Je navíc otázkou, zda Brusel bude chtít mít centrum obchodů s eurem v Londýně, když Británie už nebude členem EU.

S odchodem finančníků klesne i poptávka po nemovitostech, což společně se snížením role Londýna jako finančního a politického centra ovlivní příliv investic. Místo růstu nemovitostí tak může přijít rychlý propad, protože mezi světovými boháči byly londýnské nemovitosti považovány za bezpečný přístav, který chrání hodnotu. To však může přestat velice rychle platit.

 Finanční příspěvěk v mld. euro v roce 2014 (Zdroj: čtk) Finanční příspěvek v mld. euro v roce 2014 (Zdroj: čtk)

WT100

Dalším problémem pro britskou ekonomiku bude hrozba odchodu Skotska a Severního Irska z Británie, což by vedlo ke zmenšení britského trhu. Skotští politici už dali najevo, že chtějí opakování referenda o samostatnosti z loňského roku.

Britští voliči tak vypustili džina z lahve, který je může zničit. A to jen kvůli populistickým politikům, kteří vyvolávali nostalgii po britském impériu, které už je téměř sto let minulostí. Jeho konec totiž začal přesně s posledním výstřelem první světové války, kterou Britové dokázali vyhrát jen s přispěním Spojených států, které následně začaly světu dominovat. Britové tak už dávno nejsou ani impériem, ani ekonomickou velmocí, ale nedokážou si to evidentně stále přiznat a to ani po tvrdých recesích, které země zažila.


O brexitu dále čtěte:

Varování: brexit může ohrozit nejen britskou ekonomiku

Libra se propadla na 30leté minimum

Zajistíme stabilitu, uklidňuje Bank of England

  • Našli jste v článku chybu?