Menu Zavřít

Británie volí. Mayová nemá křeslo jisté

8. 6. 2017
Autor: čtk

V Británii probíhají předčasné parlamentní volby, které vyhlásila premiérka Theresa Mayová ve snaze posílit postavení konzervativců v nadcházejícím vyjednávání o vystoupení Británie z Evropské unie. Průzkumy se shodují, že konzervativci volby vyhrají. Otázkou ale je, zda budou mít v Dolní sněmovně potřebnou většinu. V posledních týdnech totiž opoziční labouristé stahovali jejich náskok. Volební místnosti se otevřely v 8:00 SELČ a uzavřou se ve 23:00 SELČ.

Volby se konají v napjatém ovzduší v důsledku nedávných teroristických útoků v Londýně a Manchesteru. Předvolební kampaň, která byla již dvakrát kvůli násilným incidentům přerušena, se proto hodně točila okolo bezpečnostních témat.

Kandidáti se nevyhnuli ani tématu očekávaných výstupních rozhovorů s Bruselem, které chce premiérka v případě volebního úspěchu zahájit ještě tento měsíc. Mayová slibuje Britům rázné vyjednání „tvrdého brexitu“, jež má být postavené na cíli omezit počet přistěhovalců ze států EU, i kdyby to mělo šedesátimilionovou zemi stát volný přístup na unijní trh.

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn, jemuž od loňského referenda někteří spolustraníci vyčítají nejednoznačný přístup k otázce odchodu z EU, chce hlavně zajistit, aby nestrádala ekonomika a neupadal životní standard Britů.


Britská premiérka je kvůli terorismu pod tlakem. Čtěte více:

Britská premiérka Theresa Mayová


Podle údajů několika volebních komisí v centru Londýna kolem 15:00 SELČ, tedy sedm hodin po otevření volebních místností a osm hodin před jejich uzavřením, byla účast mírně nadprůměrná.

„Volila jsem konzervativce, jiná možnost není. Mayová sice není silná vůdkyně, jak o sobě tvrdí, ale Corbyn by nám zvýšil daně, a to je to poslední, co chci,“ řekla poštovní úřednice Alice Meadowsová, která hlasovala již ráno v jedné ze škol londýnského obvodu Westminster North. Před Corbynovým nástupem podporovala labouristy, ale jejich současný lídr je prý nasměroval příliš doleva.

ebf - tip - debata

„Mayovou volit nemůžu, nevěřím jí, myslí jenom na elitu. Dal jsem hlas liberálním demokratům, jsou nejvíc pro dobré vztahy s EU, které jsou pro nás důležité,“ popsal své rozhodování mladý muž v obleku. Středová proevropská strana, pro kterou hlasoval, nemá podle průzkumů šanci zásadněji promluvit do výsledků a stejně jako skotští nacionalisté by mohla hrát roli pouze v případě, že konzervativci nezískají parlamentní většinu.

Dále čtěte:

Závěr kampaně: Mayová je pro oslabení lidských práv kvůli deportaci radikálů

Mayová: Británie byla k extremistům příliš tolerantní

Mayová slíbila firmám tříleté uvykací období pro brexit

Průzkumy předpovídají vítězství konzervativcům. Neví se ale, jak velké


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).