Menu Zavřít

Británie volí. Mayová nemá křeslo jisté

8. 6. 2017
Autor: čtk

V Británii probíhají předčasné parlamentní volby, které vyhlásila premiérka Theresa Mayová ve snaze posílit postavení konzervativců v nadcházejícím vyjednávání o vystoupení Británie z Evropské unie. Průzkumy se shodují, že konzervativci volby vyhrají. Otázkou ale je, zda budou mít v Dolní sněmovně potřebnou většinu. V posledních týdnech totiž opoziční labouristé stahovali jejich náskok. Volební místnosti se otevřely v 8:00 SELČ a uzavřou se ve 23:00 SELČ.

Volby se konají v napjatém ovzduší v důsledku nedávných teroristických útoků v Londýně a Manchesteru. Předvolební kampaň, která byla již dvakrát kvůli násilným incidentům přerušena, se proto hodně točila okolo bezpečnostních témat.

Kandidáti se nevyhnuli ani tématu očekávaných výstupních rozhovorů s Bruselem, které chce premiérka v případě volebního úspěchu zahájit ještě tento měsíc. Mayová slibuje Britům rázné vyjednání „tvrdého brexitu“, jež má být postavené na cíli omezit počet přistěhovalců ze států EU, i kdyby to mělo šedesátimilionovou zemi stát volný přístup na unijní trh.

Vůdce labouristů Jeremy Corbyn, jemuž od loňského referenda někteří spolustraníci vyčítají nejednoznačný přístup k otázce odchodu z EU, chce hlavně zajistit, aby nestrádala ekonomika a neupadal životní standard Britů.


Britská premiérka je kvůli terorismu pod tlakem. Čtěte více:

Britská premiérka Theresa Mayová


Podle údajů několika volebních komisí v centru Londýna kolem 15:00 SELČ, tedy sedm hodin po otevření volebních místností a osm hodin před jejich uzavřením, byla účast mírně nadprůměrná.

„Volila jsem konzervativce, jiná možnost není. Mayová sice není silná vůdkyně, jak o sobě tvrdí, ale Corbyn by nám zvýšil daně, a to je to poslední, co chci,“ řekla poštovní úřednice Alice Meadowsová, která hlasovala již ráno v jedné ze škol londýnského obvodu Westminster North. Před Corbynovým nástupem podporovala labouristy, ale jejich současný lídr je prý nasměroval příliš doleva.

EBF24

„Mayovou volit nemůžu, nevěřím jí, myslí jenom na elitu. Dal jsem hlas liberálním demokratům, jsou nejvíc pro dobré vztahy s EU, které jsou pro nás důležité,“ popsal své rozhodování mladý muž v obleku. Středová proevropská strana, pro kterou hlasoval, nemá podle průzkumů šanci zásadněji promluvit do výsledků a stejně jako skotští nacionalisté by mohla hrát roli pouze v případě, že konzervativci nezískají parlamentní většinu.

Dále čtěte:

Závěr kampaně: Mayová je pro oslabení lidských práv kvůli deportaci radikálů

Mayová: Británie byla k extremistům příliš tolerantní

Mayová slíbila firmám tříleté uvykací období pro brexit

Průzkumy předpovídají vítězství konzervativcům. Neví se ale, jak velké


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).