Menu Zavřít

Britského výrobce plastových bankovek kupují Kanaďané

20. 12. 2016
Autor: čtk

Kanadský výrobce etiket a obalů CCL Industries Inc. koupí za zhruba 1,13 miliardy kanadských dolarů (22 miliard Kč) britského výrobce plastových bankovek Innovia Group. Z CCL se tak podle agentury Reuters stane lídr na globálním, rychle rostoucím trhu s polymerovými bankovkami.

Firma Innovia mimo jiné vyrábí nejnovější britskou pětilibrovou bankovku, která se nedávno dostala pod palbu kritiky vegetariánů, protože vyšlo najevo, že obsahuje živočišné tuky. Británie je jednou z největších ekonomik, která se rozhodla začít používat plastové bankovky, jejichž výroba je sice dražší, avšak mají mnohem delší životnost. Plastové bankovky jsou mimo jiné v oběhu v Kanadě, Mexiku, na Novém Zélandu a v Austrálii.


Přečtěte si o problémech, které má kvůli inflaci Venezuela:

Země bez peněz: (ne)výměnu bankovek ve Venezuele provází chaos


CCL kupuje firmu Innovia od konsorcia britských soukromých investorů v čele s The Smithfield Group LLP. Transakci ještě musí schválit regulační úřady a dokončena by měla být v prvním čtvrtletí příštího roku.

ebf - tip - debata

Innovia má továrny na plastové bankovky v Británii, Austrálii a Mexiku. Vyrábí však také speciální fólie pro etikety, obaly a bezpečnostní aplikace v továrnách v Británii, Belgii a Austrálii. CCL odhaduje, že roční čisté příjmy firmy se pohybují kolem 570 milionů CAD.

Dohoda je další z řady převzetí britských společností zahraniční firmou. Zahraniční investoři využívají prudkého poklesu libry od rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Přečtěte si o popularitě bezhotovostních plateb u nás:

Píp a je zaplaceno. Česko v bezkontaktních platbách vede

 Platba kartou

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).