Žít Brno může být těžké, ale jíst a pít Brno je mnohem snadnější, než byste čekali.
Pár dobrých vtipů o moravské metropoli na začátek si odpustíme a rovnou vám řekneme, že když se nějakým řízením osudu dostanete do Brna, nebudete tam gastronomicky strádat. Naopak. Povzneste se nad meziměstskou nevraživost a užijte si všechno, co město pod Petrovem nabízí.
Netradiční snídaně
Na nudný hemenex k snídani sem nemá smysl jezdit. Ale co takhle snídaňová „fatty bun“ neboli domácí brioška s extrakřupavou slaninou, vajíčkem, čedarem a majonézou s pálivou omáčkou Sriracha? To a mnohem víc servíruje už více než rok úkaz s názvem 4pokoje (Vachova 6). Milovníky vajec Benedikt potěší místní interpretace této klasiky kacířsky pojmenovaná jako Náš Benedikt XVII. Na toastu se pod vejcem a mungo klíčky skrývá rostbíf a místo holandské omáčky vše doplňuje lehce pikantní zázvorová majonéza.
Ve 4pokojích se toho nebojí a berou si do úst i tatíčka zakladatele. Snad s ohledem na stoleté výročí republiky tak můžete posnídat i Vajco TGM ve skle se slaninovým chipsem a cibulovým dipem.
O víkendech se nárazově podávají i tematicky laděné brunche. Ten poslední se vezl na asijské vlně v podobě překvapivě dobře připravených dim sum knedlíčků plněných vepřovým masem nebo bochánků s pikantním trhaným vepřovým masem a tenkými plátky sladké nashi hrušky. 4pokoje nejsou klasickou kavárnou ani restaurací. Otevřeny jsou téměř nonstop a od snídaní se tu můžete prosedět k obědu, od odpolední kávy nebo drinku přejít k večeři a pak tu strávit noc u koktejlů, piva i jídla, které se podává i pozdě v noci. Není to podnik pro konzervativní hosty, ale pokud se oprostíte od stereotypů, bude vás to tu bavit.
Industra Coffee. Nejlepší brněnskou kávu servírují za hranicemi centra Petra Střelecká a Adam Obrátil.
Originální je i kavárna Industra Coffee (Masná 9), která se nachází v průmyslovém areálu mrazíren stranou od centra města a všeho dění, byť jen malý kousek od proslulého brněnského hlavního nádraží. Pro Brňany může být daleko, pro vás by ale být neměla.
Ne nadarmo se opakovaně umístila na vrcholu našeho každoročního hodnocení kaváren. V Industře se podává špičkově připravená káva z anglické pražírny Square Mile Coffee Roasters. Žádné experimenty typu „každý týden jiná pražírna“ se tu nekonají. Vždy v neděli se ovšem koná brunch, který byste si neměli nechat ujít.
Spolumajitelka kavárny Petra Střelecká je nejen výborná baristka, ale i kuchařka. Jídla, která s kolegy vytváří, jsou promyšlená, chuťově absolutně dotažená a všechno, jen ne nudná. V každé kavárně si dnes můžete dát avokádový toast s vajíčkem, nebo aspoň s černým sezamem. Ale v Industře ho před týdnem podávali s čerstvou sardinkou marinovanou v olivovém oleji a sherry octu, s praženými mandlemi a mátou. Stála se na něj fronta a každý čekal rád. Atmosféra je tu totiž stejně dobrá jako jídlo a káva. A koláče, s moukou nebo bez, s malinami nebo kokosem. Všechny jsou skvělé.
Oběd na dvě hodiny i na stojáka
Na oběd, večeři nebo jen skleničku doporučujeme vyzkoušet restauraci a vinný bar Kohout na víně (Malinovského náměstí 2), jedno z největších překvapení naší poslední návštěvy. Kohout nabízí velmi promyšlenou a především příznivě naceněnou selekci vín včetně skvělých ze Slovinska a personál je umí k jídlu velmi dobře napárovat. Vyzkoušeli jsme degustační menu s vinným párováním a odcházeli s tím, že Brno má naději. Jídlo na pomezí fine diningu bylo dobře připravené, chuťově nijak šokující, ale odpovídající ceně. Vína k němu však skvěle sedla a konverzace s obsluhou plynula stejně hladce jako jednotlivé chody oběda. Vinný lístek tu nemají. Všechny láhve najdete vystavené v restauraci a kteroukoli z nich je personál ochoten otevřít a nalít po sklence. Mají tu i čtyři pohodlná křesla, ve kterých můžete u vína strávit odpoledne i večer. A sedí se v nich opravdu pohodlně.
Vynechat rozhodně nesmíte Zelný trh. Ne kvůli nákupu zeleniny z úrodné Moravy, ale kvůli bůčku. V proluce mezi nově opravenou tržnicí a prodejnou sýrů Gran Moravia stojí černý food truck s nápisem Bucheck (Zelný trh 18). Vychytat otvírací dobu není úplně snadné, protože závisí na počasí i na tom, jak rychle se zásoby pro daný den vyjedí. Proto budeli otevřeno, neváhejte ani minutu. Nabídka je stručná a proměnlivá, bůček s koriandrem s arašídy a omáčkou Hoisin v supermáslové briošce ale zůstává. Často ho doplňuje trhané vepřové s barbecue omáčkou a salátem coleslaw nebo vegetariánský grilovaný sýr s pestem ze sušených rajčat a rukolou. K tomu křupavé dvakrát na sádle smažené hranolky a sladkosti, na které vám ovšem sotva zbude místo.
Čtěte food blog Kláry Donathové: Nejsou všechno hvězdy, co se třpytí
Nebudeme vám lhát, není to zdravé, není to zrovna lehké, ale je to božské. Zapovídáte-li se s majitelem, zjistíte, že téměř vše si tu připravují od základu sami, kladou důraz na původ všech surovin od masa po omáčky k hranolkům. Skvělý koncept, který můžeme Brnu všichni závidět. Pokud byste si chtěli dát něco přece jen méně tučného, vyjeďte do prvního patra Tržnice Brno (Zelný trh 14–16) a najděte mezi ostatními prodejnami Maso Klouda. Mimo jiné dodavatele masa pro Bucheck.
Jedná se vlastně o řeznictví, ve kterém koupíte výhradně české maso, včetně vyzrálého hovězího. Zlepšovák je v tom, že připravené jsou i porce masa na steak, na které stačí ukázat a na místě vám je připraví. Jen pár kroků je vzdálená prodejna piva Craftbeer bottle shop & bar, kde si ke steaku můžete koupit nějaké zajímavé pivo. Mají tu i skvělý tatarák.
Odpolední klid
Po obědě už je zase čas na kávičku, a tak ze Zelňáku nemusíte chodit nikam daleko. Stačí sejít od tržnice o něco níž, kde na vás čeká Monogram Espresso Bar (Kapucínské náměstí 12). Zase tak expresní u pití kávy být nemusíte. V malé kavárně je dostatek místa k příjemnému posezení, a když si místo espresa dáte třeba irskou kávu, vstávat od stolu se vám chtít rozhodně nebude. Za barovým pultem se na vás bude usmívat Adam Neubauer, opakovaně oceněný jako nejlepší barista roku, nebo některý z jeho kolegů. Brno je město kaváren, ale Monogram má zvláštní kouzlo a spolu s Industrou patří k místní špičce.
Na odpolední svačinu, sraz s příbuznými nebo s kamarádkou se vypravte kousek mimo centrum do cukrárny Sorry – pečeme jinak (Křídlovická 1). Nádherný prostor zdobí lustr se stovkami barevných papírových jeřábů, které si můžete složit z barevných papírů podle návodu, který leží spolu s nimi na každém stole. Ostatně barvy jsou pro tuhle cukrárnu symbolické. Dorty i pralinky, které tu prodávají, jsou pestré jako papouščí křídla. Některé jsou chuťově spíše tradiční, jako třeba mrkvový dort nebo red velvet, který je ozvláštněný trochou absintu, jiné jsou docela divočina. Dort s poetickým názvem Buď mech, má v těstě listový špenát a vedle malin a borůvek je zdobený také opravdovými cvrčky. Při objednání se obsluha dotáže, jestli si ho dáte s cvrčkem, nebo bez, takže do nášupu plného bílkovin vás nikdo nutit nebude. Dorty i pralinky jsou skvělé a cukrárna stále plná. Nabídka kávy je spíše konzervativní, takže bude vyhovovat těm, kteří preferují tmavší italský styl pražení.
Brněnské noci jsou vždy mladé
Ocitnete-li se v Brně v pátek či sobotu, budete mít problém si ve kterémkoli z vyhlášených podniků sednout. Když se kolem šesté hodiny, těsně před otevřením, vytvořila před barem Super Panda Circus (Šilingrovo náměstí 257/3) fronta asi deseti lidí, nevěřili jsme svým očím. Do třiceti minut byl bar prakticky plný v době, kdy sotva končí večerníček. Snad protože tu podávají spolu s drinky lízátka, zmrzlinu či nanuky, snad protože večeře jsou přežitek. Bylo to každopádně fascinující a pražské bary by za to byly jistě šťastné. My jsme si ovšem dali jen aperitiv a zamířili do podniku, o kterém ještě všichni hodně uslyšíme.
Atelier Cocktail Bar & Bistro. Kdybychom vám měli v Brně doporučit jen jediný podnik, byl by to Atelier. Skvělé jídlo a vyvážené drinky, co víc si přát?
Relativním nováčkem na brněnské gastronomické scéně je Atelier Cocktail Bar & Bistro (Kobližná 2), otevřený na konci loňského roku. Spojení kuchyně Jakuba Škaroupky a drinků Milana Bukovského a jejich kolegů, kteří jim zdatně sekundují, je naprosto jedinečné. Párování jídla a míchaných nápojů se u nás zatím vidí opravdu málokde, a když tak v úplně jiné cenové relaci. V Atelieru doporučujeme vyzkoušet celé degustační menu párované s šampaňským, vínem a koktejly. Jídlo je inovativní, zábavné a skvělé. Menu se mění každých čtrnáct dní a pokaždé je na co se těšit.
Uvážíme-li, že jízdenka na vlak do Brna se dá aktuálně pořídit za cenu kolem 120 korun, zní výlet na Moravu dvakrát do měsíce jako docela dobrý plán. I tak obyčejné věci jako dýňovou polévku nebo celer v podobě tenkých plátků carpaccia tu dokážou připravit a ochutit tak, že na ně budete dlouho vzpomínat.
Ve městě, kde jsou synonymem koktejlů divoké kreace připravované z premixů v Super Pandě a Baru, který neexistuje, opět můžete sledovat barmany, kteří ještě nezapomněli na základy svého řemesla. Ať už míchají drink na míru, nebo ze svého originálního menu, mají v první řadě na paměti hosta, pro kterého nápoj připravují. Zní to možná banálně, ale na tuhle základní věc už se v mnoha barech zapomnělo. Budete-li si chtít návštěvu Atelieru užít na maximum, nechte se usadit k barovému pultu s výhledem do kuchyně. Po pravé straně budete moci sledovat i práci barmana a pak se třeba jen posunout o pár židlí vedle na závěrečný drink.
Poslední novinkou, kterou doporučíme vaší pozornosti, je Whiskey Bar, který neexistuje (Gorkého 98/58) neboli Whiskáč v těsném sousedství slavné Bláhovky. Whiskáč tu stojí dlouhé roky, ale se změnou majitelů se změnil i jeho interiér. Všechno je tak nějak více nóbl, i když to hlavní zůstalo zachováno.
I nadále sem hosty láká nabídky whisk(e)y z celého světa, místní tatarák a pivo. Z whisk(e)y tu také připravují drinky, ale od kolegů z Atelieru se ještě mají co učit. Prostředí je však velmi příjemné, a pokud budete chtít zhodnotit své dojmy z návštěvy města nebo třeba obchodního jednání u sklenky irské, skotské, americké nebo japonské, je k tomu Whiskey Bar jako stvořený.
Přečtěte si recenze na restaurace: