Menu Zavřít

Brusel tlačí na rychlý brexit. Druhá fáze dostala zelenou

20. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie dnes rozhodli, že začne vnitřní přípravná diskuse těchto zemí před vyjednáváním s Brity o budoucí podobě vzájemných vztahů. Na twitteru to krátce po začátku jednání uvedl předseda unijních summitů Donald Tusk. Rozhodnutí padlo dříve, než před novináře stihla po svém odchodu z jednacího sálu předstoupit britská premiérka Theresa Mayová, která později prohlásila, že je ohledně budoucí dohody "pozitivní a optimistická".

Zprávy o tom, že jednání jsou ve slepé uličce, má za přehnané i sám Tusk. „I když pokrok nebyl dostatečný, neznamená to, že vůbec žádný nenastal,“ upozornil na tiskové konferenci po konci summitu. „Jednání pokračují a přistupujeme k nim pozitivně a konstruktivně“, řekl.

Šéfové států a vlád sedmadvacítky velmi rychle a tedy zřejmě bez větší diskuse potvrdili dopředu připravené a médiím známé závěry své schůzky. Mayová tak v noci na dnešek neuspěla se snahou změnit jejich názor, že v dosavadních brexitových jednáních nenastal posun dostatečný k tomu, aby bylo možné začít s Londýnem vyjednávat také o přechodném období a o podobě obchodních a dalších vztahů po jaru 2019, tedy po britském odchodu z evropského bloku.

Lídři 27 zemí dnes rozhodli, že rozhovory s Brity musí pokračovat tak, aby k další fázi jednání bylo možné přikročit co nejdříve. Pokrok zhodnotí znovu v prosinci, kdy by měli dát týmu vyjednavače Michela Barniera mandát ke spuštění druhé fáze.

Barnier v té chvíli už bude mít výsledek oné nyní zahajované vnitřní přípravné diskuse, která poslouží jako základ jeho mandátu pro debaty s Brity o přechodném období i následných vztazích, včetně pro obě strany významného obchodu. Podle Tuska tato vnitřní práce zohlední návrhy, které britská premiérka zveřejnila ve svém projevu v italské Florencii.

Mayová na dnešním briefingu novinářům řekla, že nynější summit byl významným momentem při hodnocení dosavadních diskusí a toho, jak postupovat dál. Připomněla, že na konci září ve Florencii nabídla několik kroků, které daly jednání nový impuls. „Učinila jsem jasný závazek ohledně finančního vyrovnání a navrhla časově omezené přechodné období, které je v zájmu Británie i EU,“ řekla.

Posun rozhovorů kupředu musí být podle Mayové výsledkem společné snahy obou stran.

Barnier a šéfové států a vlád 27 unijních zemí ale ani po pěti kolech brexitových jednání nevidí „dostatečný pokrok“ v žádné ze tří pro ně klíčových oblastí první fáze rozhovorů.


Geopolitický obr i po brexitu. Silnější než my jsou jen USA, tvrdí britský audit

Buckinghamský palác s britskou vlajkou. Ilustrační foto.


Podle Mayové jsou obě strany velmi blízko dohodě v otázce zachování práv občanů EU v Británii po jaru 2019, kdy země unii opustí. Společný pohled mají také na řešení situace ohledně hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Britská premiérka slíbila v této věci „pružný a kreativní přístup“.

Klíčovou otázkou, v níž se obě strany neshodují, je problematika britských finančních závazků. Londýn ji chce řešit v souvislosti s budoucností, EU trvá na domluvě ještě před tím, než se další fáze rozhovorů otevře.

„Plné a konečné vyrovnání bude součástí finální dohody, kterou uzavřeme v souvislosti s budoucím partnerstvím. A myslím, že to je zcela správné a že to jde udělat jen v tomto kontextu,“ zopakovala dnes britský postoj Mayová.

Také německá kancléřka Angela Merkelová po dnešním summitu upozornila, že finanční vyrovnání je v současnosti klíčovou věcí. Novinářům řekla, že v prosinci doufá v posun jednání směrem k budoucnosti, bude však záležet především na tom, jak dalece se pohne britská strana.

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes v souvislosti s jednáními o brexitu ocenil trvající jednotu 27 unijních zemí. „Podle mého názoru se nemůžeme posunout do druhé fáze vyjednávání, pokud nebude jasno o finančních závazcích Velké Británie. Odchází Britové. To znamená Britové musí jasně navrhnout, jakým způsobem se musí vyrovnat se svými závazky,“ řekl Sobotka.

MMF24

Posledním bodem jednání byla diskuse o přesunu dvou unijních agentur z Londýna. O věci budou ministři odpovědní za unijní problematiku rozhodovat na konci listopadu. Sobotka dnes připomněl český postoj, že alespoň jedna z agentur by měla být ve střední či východní Evropě. Praha má zájem hostit Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), podporuje ale také snahy Bratislavy přilákat Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA).

Dále k tématu:

Britové chystají záložní plán pro případ nedohody o brexitu

Mayová: Británie chce, aby občané EU zůstali i po brexitu

Tusk: Jsem snílek, Británie by v EU mohla zůstat


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).