Menu Zavřít

BRUSEL TO NEDOJME

18. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Vicepremiér Egon Lánský už je jednou nohou z vlády, ač veřejně ještě důvody rezignace, na niž přistoupil minulý týden ve středu po rozhovoru s premiérem, nesdělil. Téměř najisto se ale dá očekávat, že po měsíční hospitalizaci to bude zdravotní stav a doporučení lékařů. Ostatně Miloš Zeman mu dal na vybranou, proč by tedy takové možnosti nevyužil. Problematické okolnosti odchodu místopředsedy vlády pro zahraniční politiku a bezpečnost tím ale budou jen těžko zastřeny. S notně po šramoceným, ale přece jenom se štítem by Lánský odešel, pokud by na bedra vzal vinu vlády za nelichotivý posudek Evropské unie. Třeba ještě překvapí.

Zasvěcení pozorovatelé se možná dodatečně budou ještě chvíli přít, jestli nedostatky v práci vicepremiéra byly dány Lánského osobou, či nejasným rozdělením kompetencí mezi ním a ministrem zahraničních věcí Janem Kavanem. Mnoho komentářů padne i na to, že Lánský měl nikoli rezignovat, ale být odvolán kvůli úplně jiným záležitostem, než je pomalá příprava země na vstup do Evropské unie. A pod těmi řečmi se opět vytratí podstata věci. Za zpoždění může celá politická reprezentace, zejmé na pak vláda a Parlament. Vláda poté, co projednala zprávu Evropské komise a označila ji za vyváženou, zdůraznila, že příprava České republiky na vstup do Evropské unie je prvořadým zájmem země. Všem ministrům pak uložila, aby do plánů resortu neprodleně promítli řešení všec h oprávněně kritizovaných nedostatků a zkrátili lhůty plnění. Skoro to vypadá, že s avizovaným odchodem Egona Lánského kabinet ožívá. Ale těžko. Nejvíce problémů nezpůsobil Lánský, ale ostatní ministři, hlavně pak Zemanův náměstek pro obchod a průmysl. Ten prosazoval státní intervence, brzdil privatizaci a deregulace, což jsou „nedostatky nelegislativní povahy , které evropská patnáctka pokládá za stejně těžký prohřešek jako pomalé přijímání evropského práva.

MMF24

Samotný odchod vicepremiéra, který měl na integrační práce dohlížet, pozici České republiky a jejího hlavního vyjednavače Pavla Teličky nevylepší.

Pokud má Česká republika vstoupit do Evropské unie spolu s ostatními nejlepšími kandidáty, nemůže si za rok dovolit třetí nevalný posudek. Klíčovým datem pro jeho obsah přitom bude červen roku 2000. Do té doby by Brusel měl v Praze zaznamenat viditelné zlepšení. Otázka je, zda vláda v současném složení může žádaného dosíci. Otázka je, zda sociální demokracie, pokud ji budou reprezentovat nynější ministři, může v Parlamentu dosáhnout kýženého konsenzu. Otázka je, jestli si to vše premiér uvědomuje a hodlá jednat. Odpovědět na poslední dotaz by měl co nejdříve. Jak prohlásil, záminkou k často diskutované reformě kabinetu skute čně mohou být obvyklé fyziologické a biologické procesy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).