Menu Zavřít

Bude mít ČEZ čím zatopit? Prolomení limitů v Dole Bílina se komplikuje

30. 10. 2018
Autor: MAKY.OREL, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Cesta k prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severočeském Dole Bílina je hodně klikatá. Posuzování záměru na ministerstvu životního prostředí trvá již 22 měsíců a výsledek zůstává nejistý. Zpoždění souvisí i s tím, že navrhovatel – podnik Severočeské doly vlastněný společností ČEZ – musel původní dokumentaci k těžbě za limity přepracovat.

Na počátku příběhu bylo rozhodnutí koaliční vlády vedené Bohuslavem Sobotkou, která v říjnu 2015 odhlasovala posun těžebních limitů v případě Dolu Bílina. Severočeským dolům se tím otevřela cesta k dalším 100 až 120 milionům tun kvalitního hnědého uhlí a k prodloužení těžby o 15 let. Prospěch by z toho měl hlavně vlastník Severočeských dolů – ČEZ. Ten bílinské uhlí potřebuje pro moderní 660megawattový blok Elektrárny Ledvice i pro Elektrárnu Mělník, kterou se chystá v nejbližších letech modernizovat.

Schvalovací proces začal startem procesu posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) v prosinci roku 2016. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) však nebylo s kvalitou dokumentace spokojeno, a tak sáhlo k nepříliš častému kroku.

„Na základě prostudování výše uvedené dokumentace záměru dospělo MŽP k závěru, že předložená dokumentace záměru neodpovídá požadavkům zákona, resp. požadavkům přílohy č. 4 k zákonu, a proto byla dne 12.3.2018 vrácena oznamovateli,“ uvedl v březnu Evžen Doležal, ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí na MŽP.


100 let republiky: od malých zdrojů k Temelínu a zase zpět

 Střekov na Labi


Severočeské doly až nyní, po více než půl roce, předaly ministerstvu doplněnou dokumentaci. „Předpokládané vlivy na veřejné zdraví a životní prostředí ve všech jeho složkách, a to i s uvažováním spolupůsobícího účinku ostatních zařízení v lokalitě a environmentálního pozadí, nepřekračují při zohlednění opatření, navrhovaných pro vyloučení a minimalizaci vlivů, akceptovatelnou míru,“ uvedli autoři v závěru doplněné dokumentace.

Opačný názor mají ekologičtí aktivisté, kteří další rozšiřování těžby uhlí považují za nepřijatelné. „Další krok k plánovanému rozšíření dolu přitom přichází jen několik týdnů po vydání vědecké zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu IPCC, která jasně říká, že státy musejí utlumovat těžbu a spalování fosilních paliv, pokud se má lidstvo vyhnout katastrofickým dopadům změn klimatu,“ připomněl Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

KL24

Po zveřejnění dokumentace má veřejnost 30 dní na to, aby poslala ministerstvu životního prostředí své připomínky. Této možnosti hnutí Greenpeace využije a ke stejnému postupu nabádá i další odpůrce těžby. „Je stále možné, že posudek rozšíření dolu Bílina kvůli příliš velkým škodám na životní prostředí nedoporučí, případně těžařům jejich plány znatelně oseká,“ věří Jan Rovenský.

Dále čtěte:

Tykačova Sev.en Energy plánuje investice do energetických úspor

Kritika obnovitelných zdrojů. Půl bilionu eur je pryč a stále pálíme uhlí, zlobí se zastánci atomu

  • Našli jste v článku chybu?